Hlavní obsah

Volby na Ukrajině podle odhadů vede Janukovyč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Podle prvních odhadů výsledků ukrajinských voleb vede podle očekávání vládní Strana regionů premiéra Viktora Janukovyče se zhruba 35,5 % hlasů. Jen těsně za ní je Blok Julije Tymošenkové s 31,5 % hlasů. Volební místnosti se zavřely v devět hodin večer středoevropského času. Definitivní výsledky budou známy v pondělí.

Článek

Třetí je strana prezidenta Viktora Juščenka se 13,4 procenta hlasů.

Blok Tymošenkové a strana Juščenka už dříve avizovaly, že případně vytvoří koalici. Tymošenková slíbila, že vládu případně sestaví co nejrychleji.

Další průzkum, který uspořádaly západní a ukrajinské instituty je směrem k Tymošenkové a Juščenkovi ještě nadějnější. Bloku dává naději 32,4 % a Juščenkovi 14,1 %. Blok bývalé premiérky Tymošenkové tak od posledních voleb před půldruhým rokem získal deset procentních bodů.

Kandidáti proti sobě staví stabilitu a změny

"Jsem si jist, že vyhrajeme," prohlásil v neděli Janukovyč při odchodu z volební místnosti v Kyjevě. Sebevědomě ovšem hovořil i Juščenko, který odhlasoval spolu s manželkou a dcerou.

"Podle mého názoru je dnes volba jasná: buď klamná stabilita, nebo změny. A já jsem přesvědčen, že národ si vybere změny," řekl v narážce na předvolební slogan "stabilita a blahobyt", který používala v kampani premiérova Strana regionů.

Podle prezidenta předčasné volby ukončí období neustálých konfrontací uplynulých dvou let, které skončily dubnovým rozpuštěním parlamentu a vypsáním předčasných voleb. "Už nebudou žádné demonstrace na náměstích," uvedl s odkazem na takzvanou "oranžovou revoluci", která jej v roce 2004 vynesla k moci.

Všechny hlavní strany se hlásí ke sbližování s Evropskou unií, ale prezident Juščenko prosazuje i členství Ukrajiny v NATO, což odmítá proruský tábor vedený Janukovyčem.

Reklama

Výběr článků

Načítám