Hlavní obsah

Stav dvojčete Michala se lepší, chlapec otevřel oči

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Jeden z oddělených siamských bratrů Michal otevřel oči a začíná reagovat na vnější vněmy. Tuto optimistickou informaci sdělili v sobotu lékaři bratislavské Dětské fakultní nemocnice novinářům. Stav druhého z bratrů Marka však označili nadále za kritický.

Článek

"Oba jsou stále v umělém spánku, napojeni na dýchací přístroje. Michal však už začíná vdechovat sám, začíná se budit, jeho krevní oběh pracuje samostatně, rovněž činnost ledvin a jater se zlepšuje," uvedl ošetřující lékař Tibor Šagát. Problematickým naopak nadále zůstává stav zažívacího traktu. "Moc nás těší, že Michal zapojil do léčení svůj biologický potenciál. Jsme zdrženliví optimisté," dodal primář chirurgie Vladimír Cingel.

Stav Marka se nezlepšuje a je už několik dní kritický. "Jeho nervový systém nepřijímá žádný signál. Rovněž jeho játra nepracují. Jeho vyhlídky se nezlepšují," uvedl Šagát. Cingel konstatoval, že u Marka je limitujícím faktorem přežití otok mozku. "Postupně budeme snižovat dávky léků, abychom poznali, jak bude reagovat jeho centrální nervový systém. Pak uvidíme míru jeho poškození," dodal Šagát.

Téměř půlroční siamská dvojčata oddělili slovenští lékaři před dvěma týdny během 20 hodinové operace. Chlapci se narodili předčasně v dubnu v 36. týdnu těhotenství císařským řezem. Byli srostlí v oblasti břicha a dolní části hrudníku. Lékaři je museli kvůli problémům s orgány trávicí soustavy poprvé operovat už několik dní po narození Ivan Vilček, Bratislava

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám