Hlavní obsah

Stav odděleného siamského dvojčete je kritický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Zdravotní stav jednoho z oddělených slovenských siamských dvojčat se v noci na čtvrtek prudce zhoršil a je kritický. U Marka se rozšířila infekce, uvedl primář chirurgie bratislavské dětské fakultní nemocnice Vladimír Cingel. Stav Michala je po operaci střeva stabilizovaný.

Článek

"Bohužel, situace se dále vyvíjí nepříznivě. Hodnotíme jeho stav už opravdu jako velmi kritický, který se může kdykoli zvrátit, anebo zkomplikovat směrem k tomu nejhoršímu," řekl primář k zdravotnímu stavu Marka.

 U Marka nasazují lékaři stále silnější antibiotika pro potlačení infekce. "Obáváme se, že nám postupně dojde arzenál," uvedl již ve středu  Cingel.

O zhoršení stavu dvojčat, které slovenští lékaři oddělili před dvěma týdny během 20 hodin dlouhé operace, hovoří lékaři od středy. Druhému chlapci, Michalovi, museli operovat otvor na střevu, který se u něj poprvé objevil  pondělí. Hrozilo nebezpečí sepse, protože by se mohl obsah střeva dostat do dutiny břišní.

Chlapci se narodili předčasně v dubnu v 36. týdnu těhotenství císařským řezem, lékaři je museli kvůli problémům s orgány trávicí soustavy poprvé operovat už několik dní po narození. Siamská dvojčata srostlá hrudníkem a částí břicha lékaři bratislavské Dětské fakultní nemocnice od sebe oddělili před dvanácti dny.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenští lékaři oddělili siamská dvojčata

Boj bratislavských lékařů o přežití siamských dvojčat byl zatím úspěšný, ale ještě není úplně jisté, že přežijí. V sobotu po druhé hodině ráno se dvojčata...

Výběr článků

Načítám