Hlavní obsah

Brown nabízí labouristům vizi další vlády

Právo, DPA, ČTK, pur
LONDÝN

Projekt dalších deseti let vlády nabídl v pondělí vládnoucím britským labouristům - ještě před svým klíčovým odpoledním projevem - premiér Gordon Brown. Současně odmítl vyloučit možnost vypsání předčasných voleb, které by mu umožnily okamžitě těžit z náskoku, kteří si labouristé udržují před opozičními konzervativci.

Článek

V dopise adresovaném řídícímu výboru strany Brown opakovaně odkazoval na "další desetiletí" a vyzval konferenci, "aby vytyčila ambiciózní dlouhodobé cíle".

V sérii dopoledních interview na otázku, zda vyhlásí volby už na podzim, ale odpovídal vyhýbavě. "Mám program změn pro budoucnost. Potřebuji kvůli tomu vyhlásit volby? Nepotřebuji. Správná věc je pokračovat v práci," řekl například pro BBC. Ihned ale dodal: "Ale já tato rozhodnutí mohu udělat, až přijde čas. Nyní ale pokračuji v práci."

Brown, který nastoupil do čela vlády po Tonym Blairovi koncem června, si trvale udržuje příznivé preference. Podle průzkumu pro pondělní list Sun by labouristy volilo 42 procent respondentů proti 34 procentům upřednostňujícím konzervativce Davida Camerona. Liberální demokraté by získali 14 procent.

Brown nemusí vyhlásit parlamentní volby až do května 2010, ale média nepřestávají spekulovat, že by Britové mohli jít volit dříve. Když ne na podzim, tak možná na jaře.

Británie neopustí Irák

Labouristé jej na jeho vůbec první konferenci v roli premiéra vřele vítali. Brown také svůj projev podle hodnocení zpravodaje BBC věnoval spíše domácí politice než zahraničním otázkám.

Řekl však, že jeho vláda bude nadále pracovat v Afghánistánu a Iráku ve prospěch tamního národního usmíření a vnitřní bezpečnosti. V boji proti teroristům je podle něj klíčová bitva o "mysli a srdce" lidí.

Prohlásil také, že Británie potřebuje dobrou spolupráci v rámci Evropské unie a těsné spojenecké vztahy s USA. Varoval, že Londýn bude nadále pro rozhodný postup ve vztahu k Dárfúru.

Důraz na vzdělání

Premiér věnoval podstatnou část svého projevu výchově dětí a školství, čímž se přiblížil Blairovi, který na počátku své desetileté vlády řekl, že má tři priority: "Vzdělání, vzdělání a vzdělání".

Brown slíbil, že stát bude během příštích deseti let platit školní docházku všem mladým lidem od tří do 18 let (nyní je to od pěti do 16 let). Kromě toho chce, aby už v nejbližší době mělo 600 tisíc dětí na prvním stupni individuální učitele na angličtinu a matematiku. Studenti na druhém a třetím stupni by měli dostat také individuální učitele. Britské školství v jeho vizi bude univerzální, ale přitom šité na míru jednotlivce. Rovněž zdravotnictví má být v budoucnu jak univerzálně dostupné, tak vyladěné na potřeby jednotlivých pacientů.

Na 300 tisíc studentů vysokých škol dostane od vlády grant na školné, které labouristé zavedli za Tonyho Blaira. Placená mateřská dovolená se prodlouží ze šesti měsíců na devět.

Brown řekl, že zvažuje, zda je dostatečný vyhlášený cíl britské vlády prosadit snížení emisí uhlíku do ovzduší o 60 procent do roku 2050. Není pochyb, že v tom je ovlivněn také tím, že opoziční konzervativci nyní prosazují snížení o 80 procent a třetí nejsilnější strana liberálních demokratů je pro "uhlíkově neutrální" hospodářství.

Reklama

Výběr článků

Načítám