Hlavní obsah

Den bez aut způsobil ve Vídni obrovské zácpy

VÍDEŇ

Velmi rozpačitě vyzněl v Rakousku sobotní celoevropský Den bez aut. Nejenže řidiči výzvu nepoužívat svá vozidla převážně ignorovali a provoz byl stejně hustý jako každý jiný víkend, ale akce ekologů způsobily, zvláště ve Vídni, obrovské zácpy.

Článek

Stoupenci omezení automobilového provozu pod vedením strany Zelených uspořádali v rakouském hlavním městě demonstrativní jízdu cyklistů po vnitřním městském okruhu. Kvůli této akci byla část okruhu po celé sobotní odpoledne uzavřena pro automobilovou dopravu.

Protože ale automobilisté jezdili za nákupy a na výlety stejně jako jindy, způsobila uzávěra klíčové komunikace v městském centru obrovský chaos. Kilometry dlouhé kolony aut stály v zácpách i několik hodin a někde musely být vypnuty semafory a dopravu řídili policisté.

V Rakousku se k akci připojilo 406 měst a obcí. Organizátoři akce poukazují na to, že v posledních letech prudce roste automobilismus, který se podílí plnou třetinou na celkovém objemu emisí skleníkových plynů.

Řidiči se aut vzdát nehodlají

Jak ale konstatuje pondělní rakouský tisk, ukázalo se, že řidiči nejsou ochotni vzdát se používání automobilů už ani při podobných výjimečných příležitostech, natož dlouhodobě. Vyřazení městských center z provozu kvůli akcím ekologů vedlo jen k rozhořčeným protestům řidičů a, soudě podle příspěvků čtenářů v novinách, k poklesu popularity Zelených jako hlavních organizátorů.

Vídeň nicméně nebyla ojedinělým případem. Automobilová doprava byla v sobotu stejně hustá jako v jiné dny také v dalších evropských i světových městech, které se k akci připojily. V Česku se do ní zapojila Praha spolu s další zhruba stovkou českých a moravských měst.

Evropská unie zajišťuje Den bez aut ve svých členských státech již osmým rokem. Koná se v rámci Evropského týdne mobility, který má za cíl propagovat ekologické dopravní prostředky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám