Hlavní obsah

Visegrád odmítá rakouské kontroly po rozšíření schengenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KESZTHELY

Prezidenti čtyř visegrádských zemí (V4) se v pátek ohradili proti případným snahám o další omezení po vstupu Česka, Maďarska, Polska a Slovenska do schengenského prostoru ke konci letošního roku. Rakousko údajně usiluje o přechodné období, které by oddálilo zrušení kontrol na rakouských hranicích.

Článek

"Vybízíme vlády našich čtyř zemí, aby vystoupily proti rakouskému postoji," prohlásil maďarský prezident Lázsló Szólyom na závěr dvoudenního summitu zemí visegrádské čtyřky v Keszthely u Balatonu. "Nelze připustit, aby naše země byly vystaveny omezením, byť jen přechodného rázu," dodal Szólyom.

Rakousko chtělo příští rok obnovit kontroly na hranicích během evropského šampionátu v kopané pořádaného souběžně v Rakousku a ve Švýcarsku. Kvůli tomu chtělo odložit i samotné rozšíření.

Dvoudenní setkání hlav států V4 se účastnili prezidenti Česka, Slovenska, Polska a Maďarska Václav Klaus, Ivan Gašparovič, Lech Kaczyński a László Sólyom.

Češi nejsou kategoricky proti

Náměstek českého ministra zahraničí Tomáš Pojar před zahájením jednání nesdílel rozhořčení maďarského premiéra Ference Gyurcsánye.

"Pokud bude všechno řádně provedeno v rámci pravidel, na omezenou dobu a z bezpečnostních důvodů, tak je to možné. Může se stát, že i my budeme v mimořádných situacích potřebovat obnovit kontroly na hranicích. Pokud to nebude překračovat vymezené mantinely, tak to má smysl," míní Pojar.

Klaus proti překážkám

Václav Klaus zdůrazňoval potřebu postoupit v odstraňování existujících překážek v Evropské unii, na což se míní soustředit i české předsednictví v první půlce roku 2009.

"Volnost pohybu nemůže zůstat jen na papíře, je třeba ji vybavit i příslušnou dopravní infrastrukturou," zdůraznil maďarský hostitel schůzky. Spolu s polským prezidentem upozorňoval, že železniční a silniční trasy v EU jsou vybudovány či se staví ze západu na východ, a ne ze severu na jih, jak by více odpovídalo zájmům visegrádských zemí."

Čtyři prezidenti se také shodli na požadavku, aby Ukrajincům, Bělorusům a dalším občanům nečlenských zemí byla po rozšíření Schengenu víza vydávána zdarma. Podle Poláka Lecha Kaczyńského sice panují neshody s režimem v Minsku, ale to by nemělo vytvářet překážky pro cestování obyčejných Bělorusů. "Neměli bychom vytvářet komplikace pro občany třetích zemí. Víza ano, ale bezplatně," připojil se Václav Klaus.

O ústavní smlouvě se nejednalo

Debata o nové smlouvě EU se na pořad jednání nedostala. Rozhodnutí o ní padlo už na červnovém summitu v Bruselu. "Vlak se rozjel. Je to poněkud zvláštní vlak. Má motor, ale nemá brzdy (...)," podotkl Klaus s tím, že "už není o čem diskutovat".

Reklama

Související články

Summit Visegrádu jednal hlavně o Schengenu

Hlavním tématem pondělního jednání premiérů Visegrádské čtyřky byl vstup České republiky, Polska, Slovenska a Maďarska do schengenského prostoru a postup...

Výběr článků

Načítám