Hlavní obsah

Oddělená siamská dvojčata překonala kritické dny

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenští lékaři ve čtvrtek potvrdili, že stav oddělených siamských dvojčat Marka a Michala je pět dní po operaci stabilizovaný. "Pooperační období pacienti úspěšně zvládli. Bylo to těžké, složité a kritické období," uvedl šéf operačního týmu Vladimír Cingel.

Článek

Orgány dvojčat fungují uspokojivě. "Zatím jsme ještě nevyhráli, ale šance tu stále je. Snaha nemusí být korunovaná úspěchem. To je potřebné otevřeně přiznat," konstatoval Cingel.

Zdůraznil, že centrální nervový systém je u chlapců bez podstatnějších změn. "Pacienti jsou nadále v umělém spánku a na umělé plicní ventilaci, tedy dýchá za ně stroj," uvedl Cingel.

Lékařům zatím nedělá problémy ani srdce Marka, které má vrozenou vývojovou vadu. "Marek má od začátku hendikepované také ledviny. Pomáháme mu léky," dodal.

Podle šéfa anesteziologie Tibora Šagáta byla první etapa ze strany dětí zvládnuta velmi dobře. "Jejich stav je však takový, že nám zatím nedovoluje dělat optimističtější prognózy. Je to pohyb na velmi tenkém ledu. Můžeme je z hodiny na hodinu ztratit," připustil.

Operace trvala skoro celý den

Lékaři oddělovali siamská dvojčata od pátečního poledne do sobotního rána. V celkové anestézii byli 22 hodin. Michala operovali 17 hodin a 5 minut a Marka 19 hodin a 50 minut.

Chlapci se narodili předčasně v dubnu v 36. týdnu těhotenství císařským řezem, lékaři je museli kvůli problémům s trávicími orgány poprvé operovat už několik dní po narození.

Siamská dvojčata se na Slovensku naposledy narodila v lednu roku 2000. Děvčátka Andrea a Lucie byla srostlá v oblasti pánevní kosti. Obě děti po úspěšném zákroku doposud žijí. Na Slovensku od 70. let minulého století přišla na svět čtyři siamská dvojčata. Podle statistik připadají jedna siamská dvojčata přibližně na 50 000 porodů, příchod na svět z nich však přežije jen malé procento. Při operacích srostlých dětí se občas stává, že jedno z dvojčat při oddělení umírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenští lékaři oddělili siamská dvojčata

Boj bratislavských lékařů o přežití siamských dvojčat byl zatím úspěšný, ale ještě není úplně jisté, že přežijí. V sobotu po druhé hodině ráno se dvojčata...

Oddělená siamská dvojčata ohrožuje infekce

Podle slovenských lékařů je stav oddělených siamských dvojčat Marka a Michala stabilizovaný, ale není zcela optimální. Odpovídá to však předoperačnímu nálezu...

Výběr článků

Načítám