Hlavní obsah

Francie varovala před válkou s Íránem

PAŘÍŽ

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner varoval před možností války proti Íránu. Důvodem by byl íránský nukleární program, který i přes dlouholetou kritiku mezinárodní komunity nerušeně pokračuje. Kouchner to uvedl v neděli v rozhovoru pro francouzská média. Podle íránských médií se Francie "opičí" po USA.

Článek

"Musíme se připravit na nejhorší a to nejhorší je válka," uvedl Kouchner.

Podle ministra musí vyjednávání s Íránem ohledně zastavení jeho jaderného programu pokračovat "až do samého konce". Dodal ale, že, pokud by země vlastnila jadernou zbraň, představovalo by to "skutečné nebezpečí pro celý svět".

Írán razantně odmítá, že by se snažil získat nukleární výzbroj. Tvrdí, že chce jen pokračovat v obohacování uranu z civilních důvodů.

Íránská média Kouchnerova slova tvrdě kritizovala. Nový francouzský prezident Nicolas Sarkozy se "převlekl do americké kůže", uvedla oficiální íránská tisková agentura.

Francie chce proti Íránu sankce EU

Francouzský ministr zahraničí dále řekl, že vláda požádala několik velkých francouzských společností, aby se neúčastnily obchodních tendrů vypisovaných Íránem.

"Nezakazujeme francouzským firmám, aby se (tendrů) účastnily. Poradili jsme jim ale, aby tak nečinily. Jde o soukromé společnosti," upřesnil. 

Francie si podle něj také přeje, aby Evropská unie uvalila na Írán sankce. "Rozhodli jsme se, zatím, co pokračují vyjednávání, připravit případné sankce mimo rámec sankcí OSN. Navrhli to naši dobří přátelé Němci," poznamenal. Rada bezpečnosti OSN rozhodla zatím jen o ekonomických sankcích, možnost vojenského zásahu nepřipustila.

USA: Diplomacie je prozatím nejlepší cestou

Vojenský úder ale nevyloučily Spojené státy, které mají s Íránem dlouhodobě nevyřízené účty a soupeří s ním o vliv v oblasti. Na úsilí evropských států přimět Írán k ústupkům diplomatickou cestou pohlížejí skepticky, ale neodmítají ho.

Americký ministr obrany Robert Gates v neděli řekl v televizi ABC, že americká administrativa v současnosti považuje diplomatickou cestu za nejvhodnější způsob jednání s Íránem.

"Administrativa v daném stádiu soudí, že pokračování snah diplomatickou cestou a ekonomickými prostředky je zdaleka nejvhodnější přístup k íránské hrozbě, íránské výzvě," sdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám