Hlavní obsah

Maďaři v ulicích žádali opět odchod Gurcsányho vlády

– BUDAPEŠŤ
Právo, Ivan Vilček

Maďarské hlavní město zasáhla v sobotu nová vlna protestů proti vládě premiéra Ference Gyurcsányho. V sobotu se konala v Budapešti dvě shromáždění, na nichž demonstranti požadovali odchod premiéra. Podle agentury MTI se jich sešlo asi šest stovek.

Článek

"Gyurcsány zmiz!" bylo nejčastější skandování, které bylo možné slyšet na Náměstí hrdinů v centru Budapešti.

"Gyurcsány vyhrál volby podvodem. Sám se přiznal, že voličům lhal. Je smutné, že ani rok po volbách se tuto bandu lhářů ještě nepodařilo svrhnout," uvedl na shromáždění katolický kněz Károly Zámbó. Účastníci protestu přímo na náměstí podepsali petici za dostoupení Gyurcsányovy vlády.

Další protest proběhl na Kossúthově náměstí před budovou maďarského parlamentu. Situaci ve městě monitorovala policie.

Premiér ale nedal najevo, že by se hodlal podvolit a má celkem silnou podporu své socialistické strany. Stovkám svých nadšených příznivců v sobotu řekl, že "bude reformy rozšiřovat, nikoli je rušit". "Budeme mít sílu bojovat za pořádek a svobodu, nebudeme slabí a zbabělí," dodal.

Gyurcsány, jehož popularita v poslední době stoupla ze 14 na 25 procent, v pátek uvedl, že má podporu své strany pro další ekonomické reformy, které loni zahájil výrazným snížení rozpočtového deficitu, jenž byl nejvyšší v Evropské unii.

Před rokem proběhly masové protesty

V těchto dnech uplynul rok od masových protivládních protestů. Ty postupně přerostly do násilností. Skupina demonstrantů obsadila budovu veřejnoprávní Maďarské televize. Policie proti násilníkům nasadila vodní děla, slzní plyn a gumové projektily.

Dramatické události vyvolalo zveřejnění Gyurcsányova projevu, v němž přiznal, že před volbami lhal voličům o stavu ekonomiky země. Premiér ani po protestech neodstoupil a jeho vláda pokračovala v hospodářských reformách.

Reklama

Související články

Gyurcsány: poslední dva roky jsme lhali

Maďarskem otřásá skandál, který vyvolalo zveřejnění projevu premiéra Ference Gyurcsánye. Rozhlas v neděli vysílal jeho vystoupení na květnovém zasedání...

Výběr článků

Načítám