Hlavní obsah

Slovenští lékaři oddělili siamská dvojčata

Právo, Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Boj bratislavských lékařů o přežití siamských dvojčat byl zatím úspěšný, ale ještě není úplně jisté, že přežijí. V sobotu po druhé hodině ráno se dvojčata podařilo oddělit, uvedl slovenský server Pravda.sk. Operace skončila po 19 hodinách v 7:30.

Článek

"Po 14 hodinách těžké práce došlo k oddělení siamských dvojčat Miška a Marka. Myslím si, že úspěšně," uvedl k ránu ředitel nemocnice Daniel Žitňan. Nedokázal zatím říci, jakou mají chlapci naději na přežití. "Šance se ukážou později, ten zákrok je pro organismus velmi namáhavý... za dva, tři dny budeme vědět více," řekl.

Operace definitivně skončila 7.30 po téměř 19 hodinách. U dětí se po tuto dobu střídaly dva operační týmy, dohromady přes čtyřicet lidí. První byl převezen na oddělení intenzivní péče Michal a následně také Marek. U Marka totiž lékaři odhalili vrozenou vadu žlučových cest.

Konec operace provázely silné emoce. Lékaři byli unaveni, ale měli dobrý pocit. "Při práci byla vynikající pohoda. Všechno probíhalo hladce a nevyskytly se žádné komplikace. Měly jsme tam nahoře ještě jednoho člena operačního týmu a ten také velmi dobře asistoval," uvedl s úsměvem člen operačního týmu František Horn.

"Dopadlo to podle nejoptimističtějšího variantu. Ukončili jsme oddělování i rekonstrukci a chlapci to vydrželi," konstatoval šéf operačního týmu Vladimír Cingel. Připustil, že v pooperačním čase je ještě mnoho rizik. Nejsložitější částí operace bylo oddělení jater, kde lékaři museli udělat stovky stehů. "Každý z chlapců má už teď vlastní játra, fungují dobře," dodal Cingel. Jak informoval ředitel nemocnice Daniel Žitňan lékaři museli nahradit část chybějící hrudní kosti a břišní stěny goratexovým materiálem. "Lékaři odvedli skvělou práci. Moc jim děkuji," dodal ředitel.

Podle dřívějších vyjádření chirurgů by děti brzo zemřely, kdyby se je nepodařilo oddělit. Lékaři budou zřejmě až do poledních hodin ve dvou týmech pokračovat zacelováním ran vzniklých po oddělení dětí. "Pokračuje další vážná fáze, a tou jsou rekonstrukční zákroky na břišní a hrudní stěně," vysvětlil ředitel nemocnice Žitňan.

Narodili se císařským řezem

Chlapci se narodili předčasně v dubnu v 36. týdnu těhotenství císařským řezem, lékaři je museli kvůli problémům s trávicími orgány poprvé operovat už několik dní po narození.

Siamská dvojčata se na Slovensku naposledy narodila v lednu roku 2000. Děvčátka Andrea a Lucie byla srostlá v oblasti pánevní kosti; obě děti po úspěšném zákroku doposud žijí. Na Slovensku od 70. let minulého století přišla na svět čtyři siamská dvojčata. Podle statistik připadají jedna siamská dvojčata na přibližně 50 000 porodů, příchod na svět z nich však přežije jen malé procento. Při riskantních operacích srostlých dětí se často stává, že jedno z dvojčat při oddělení umírá. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám