Hlavní obsah

Rusové si přejí smrt pro sériového vraha Pičuškina

– MOSKVA
Novinky, BBC, aš, RIA-Novosti, Echo Moskvy

Už měsíc probíhá v Moskvě proces s Alexandrem Pičuškinem, který je označován za Bitcevského maniaka podle názvu moskevského parku, kde podle podle obžaloby zabil 49 lidí. Sám však tvrdí, že spáchal 61 vražd. Hrozí mu nanejvýš doživotí, protože Rusko pozastavilo trest smrti, mnozí Moskvané by si však přáli, aby muž byl popraven. Ve čtvrtek začíná hlavní líčení.

Článek

Druhé stání soudu, na němž se vybírala porota, se konalo 13. září a opět vyvolalo otázky, zda by ve výjimečných případech, jako jsou sériové vraždy nebo teroristické útoky, nemělo být moratorium na trest smrti zrušeno.

Podle vyšetřovatelů začal zásobovač v moskevských potravinách vraždit v roce 1992, kdy zabil svého spolužáka z techniky. Většinou si vybíral snadné oběti, především staré lidi a bezdomovce, které zval do Bitcevského parku na skleničku a potom je ubil kladivem. Podle policistů své oběti nejprve opil a pak zavraždil.

Zbytek života zřejmě stráví ve vězení, je velmi pravděpodobné, že dvanáct členů poroty vybrané v září, ho uzná vinným. Pičuškin svou vinu nepopírá, advokát obviněného Pavel Ivannikov prohlásil, že jeho mandant přiznává svou vinu ve všech bodech žaloby. Naopak tvrdí, že vražd spáchal více než 49, z nichž je viněn. Uvádí, že zabil 61 osob a chtěl zavraždit ještě další tři, aby jich bylo přesně tolik, kolik je políček na šachovnici. V jeho bytě byla nalezena šachovnice, do níž si zapisoval data vražd.

Podle psychiatrů je příčetný a tudíž za své činy zodpovědný. Jeho motiv však není známý, i když zřejmě má sadistické sklony. V jeho bytě byly objeveny videokazety se sadistickým pornem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám