Hlavní obsah

V Tatrách zachraňovali česko-slovenské novomanžele

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Česko-slovenští novomanželé v úterý podcenili špatné povětrnostní podmínky ve Vysokých Tatrách a nedokázali se před setměním vrátit na chatu. Po upozornění chataře zahájila Horská záchranná služba akci na jejich záchranu. Záchranáři pátrali ve třech skupinách v Račkové dolině, v Jamnické dolině a v oblasti zvané Otrhance.

Článek

Až ve středu dvě hodiny po půlnoci mladé manžele nalezli záchranáři ve žlebu pod Vyšnou Magurou v Jamnické dolině. Novomanželé byli nezranění, byli však vyčerpaní a značně podchlazení. Záchranáři doprovodili novomanžele na chatu v Jamnické dolině, kde strávili noc. Ráno sestoupili do údolí.

Jamnická dolina je těžko průchodná po nedávné větrné smršti. V některých místech Vysokých Tater vichřice zničila také turistické značky, orientace se tak ztížila.

Návštěvníky Vysokých Tater v těchto dnech překvapilo chladné počasí a sníh. Padal i v nižších polohách, například na Hrebienku.

"Turisté musí myslet také na to, že den už není tak dlouhý, jako v letním období," upozornil ředitel Horské záchranné služby Jozef Janiga. Ve vyšších polohách se sníh v noci mění na led.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám