Hlavní obsah

Reforma důchodů podle Fica ohrožuje slovenské přijetí eura

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský premiér Robert Fico v pondělí řekl, že důchodová reforma ohrožuje zavedení jednotné měny euro, které Slovensko plánuje začátkem roku 2009. "Způsob, jakým předešlá vláda vytvořila důchodový systém, ohrožuje zavedení eura. Problémem je deficit Sociální pojišťovny ve výši 26,6 miliard, který způsobuje přesměrování odvodů do druhého důchodového pilíře," uvedl Fico.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Lídři koaličních stran v pondělí připustili, že v současnosti jednají se soukromými důchodovými správcovskými společnostmi (DSS) o řešení situace v nejbližších letech. "Zavedení euro má pro nás strategický význam," upozornil Fico.

Vláda proto navrhuje dočasné snížení odvodů do DSS ze současných devíti na šest procent. Peníze by ve větší míře dostávala Sociální pojišťovna. "Bylo by to dočasné řešení. V průběhu tří let by příspěvky opět stouply na devět procent," zdůraznil slovenský premiér.

Opozice zásahy do důchodového systému ostře odmítla. "Je to nový způsob znárodnění. Je to frontální útok na peníze občanů. Pokud by parlament schválil vládní návrh, jednalo by se o loupež století," nešetřil tvrdými slovy šéf opozice Mikuláš Dzurinda.

Reformu důchodového systému odstartovala právě pravicová Dzurindova vláda. Do druhého pilíře systému vstoupilo 1,6 miliónu občanů. Ti odvádějí devět procent příjmu do Sociální pojišťovny a devět procent do některé z DSS. Tito lidé dostanou důchod v kombinaci ze Sociální pojišťovny a z DSS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám