Hlavní obsah

Francouzská klinika poškodila pacienty nadměrným ozářením

DPA, ČTK, nek
PAŘÍŽ

Rozsáhlý skandál kolem nesprávného nasazení radioterapie u onkologických pacientů se rýsuje ve Francii. Podle pařížského ministerstva zdravotnictví dostaly v uplynulých letech stovky pacientů nemocnice v lotrinském Epinalu nepřípustně vyšší dávky záření, než bylo zapotřebí.

Článek

Dosud se prý vědělo o zhruba 400 takto poškozených pacientech, nyní ale vyšlo najevo více než 300 dalších případů. Úřady proto zřídily nouzovou linku a vyzvaly všech 4500 lidí, jež se na klinice od roku 1989 podrobili ozařování, aby se preventivně přihlásili. Ve 24 dosud známých případech dostali pacienti dávku překračující povolenou normu dokonce o dvacet procent. Pět z nich na následky toho zemřelo.

Ministryně zdravotnictví Roselyne Bachelotová se ale současně snaží uklidnit pacienty slovy, že pokud zatím nepocítili bolesti nebo jiné znepokojivé příznaky, není důvod k poplachu.

Inspekce zjistila, že pracovníci radiologického oddělení se dopustili vážných chyb při nastavování intenzity záření a pak skrývali pravdu před nadřízenými. Nemocnice prý navíc - s poukazem na to, že "to přejde samo" - odmítala pečovat o nemocné, kteří začali mít po nadměrném ozařování potíže.

Čtyřicet případů chybné terapie je už vyšetřováno soudně. Jeden ze dvou bývalých šéfů radiologického oddělení epinalské nemocnice je teď na psychiatrické klinice kvůli těžké depresi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám