Hlavní obsah

První oběť povodní v Polsku, rakouská města jsou pod vodou

Novinky, ČTK, aš, APA
VÍDEŇ/VARŠAVA

Povodně netrápí jen Českou republiku, ale také její sousedy. Na jihu Polska si záplavy už vyžádaly první oběť. V částech severního a východního Rakouska i v pátek platí varování před nebezpečím povodně. Na předměstí Vídně se vylil z břehu Dunaj.

Článek

První oběť současných záplav je hlášena z jihu Polska. Při evakuaci domu v Dolním Slezsku zemřela starší žena. Podle lékařů utrpěla infarkt způsobený šokem. Několik dalších lidí z této části země muselo odejít ze svých domovů, další jsou k evakuaci připraveni. Vysoké škody napáchala voda v Opolském vojvodství, kde vnikla do rodinných domů, škol, sportovních objektů a polí.

V Rakousku je zaplavené předměstí Vídně i Steyr

Na březích Dunaje ve vídeňském předměstí Klosterneuburgu záchranáři postavili bariéru z pytlů s pískem poté, co se řeka vylila z koryta a zaplavila železniční nádraží a silnici. V Kremsu ze stejných důvodů staví u Dunaje zábrany. Na některých místech voda vystoupila na dvacetileté maximum a úřady vyzvaly obyvatele ohrožených oblastí nedaleko slovenských hranic, aby preventivně opustili domovy a odešli do bezpečnějších, výše položených míst.

V řečiště se v noci proměnily ulice hornorakouského Steyru, který leží na soutoku řek Enže a Steyr. Velká voda dorazila i do dolnorakouského hlavního města Sankt Pöltenu. Během hodiny se tam hladina řeky Traisen zvýšila ze tří metrů na více než pět a půl metru. Starosta města Matthias Stadler vyhlásil poplach. Voda již zaplavila několik zahrad a cest. Na březích řeky rostou ochranné valy a hromadí se další pytle s pískem.

V horách zase sníh znemožnil průjezd přes několik sedel. Řidiči například neprojedou po známé alpské silnici v okolí Großglockneru.

Řeky v Rakousku zvedly třídenní deště a tající sníh, který čerstvě napadl v horách.

Reklama

Související témata:

Související články

V Beskydech očekávají až stoletou vodu

Až na úroveň stoleté vody může během pátku stoupnout hladina v některých řekách Moravskoslezského kraje. Nejvíce ohroženy jsou obce v Beskydech. Během noci...

Výběr článků

Načítám