Hlavní obsah

Polské volby mohou zpozdit jednání o antiraketách

VARŠAVA

Rozhovory o umístění amerických antiraket v Polsku se mohou kvůli předčasným volbám zpozdit a neskončí do konce letošního roku. Uvedl to ve čtvrtek v polské Krynici náměstek diplomacie USA Daniel Fried. V pátek bude Sejm hlasovat o svém rozpuštění a otevře tak cestu k předčasným volbám.

Článek

"Rozhovory mohou skončit do konce roku. Zcela určitě ještě bude několik kol jednání. Zpomalit je může kalendář politických událostí v Polsku," uvedl Fried s tím, že ani teď oficiální konečný termín jednání nemá.

Ve čtvrtek a v pátek se v Polsku koná další kolo jednání o raketové základně. Jednou z polských podmínek údajně je, aby základna byla polským majetkem a na jejím území platilo polské právo.

Druhou je to, že veškeré náklady na stavbu uhradí USA.

O dislokaci základny není rozhodnuto. Nejvíce se mluví o obci Redzikowo nedaleko Slupska na severu země.

Polští poslanci hlasují o rozpuštění Sejmu

Polští poslanci v pátek rozhodnou o rozpuštění Sejmu. Čtyři parlamentní strany, které mají dohromady dostatečný dvoutřetinový počet hlasů, už oznámily, že budou hlasovat pro rozpuštění. Pro ukončení činnosti Sejmu chce hlasovat vládní Právo a spravedlnost (PiS) i největší opoziční strana Občanská platforma (PO). Obě tvrdě tlačí na své poslance, aby se hlasování zúčastnily.

Pro rozpuštění je i postkomunistický Svaz demokratické levice, i když se spekulovalo, že by kvůli cestě svého předsedy do USA dal přednost jarnímu termínu voleb a ne říjnovému, a menší Polská lidová strana (PSL). Všechny tyto strany by měly 364 hlasů, přičemž k rozpuštění stačí souhlas 307 poslanců.

Pro pozdější termín voleb je populistická Sebeobrana. Hlasování se zřejmě zdrží ultrakatolická Liga polských rodin (LPR).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám