Hlavní obsah

Polský spisovatel odsouzen za vraždu, kterou popsal v knize

– VARŠAVA

Polský spisovatel Krystian Bala byl ve středu odsouzen na 25 let vězení za brutální vraždu podnikatele. Na stopu autora přivedl policii jeho kriminální román Amok, ve kterém čin detailně popisuje. Rozsudek není pravomocný.

Článek

Bala údajně podnikatele podezříval z toho, že je milencem jeho bývalé ženy.

Vrah podnikatele mučil tři dny hladem, pak oběť důkladně svázal a vhodil do Odry, kde se muž utopil. Stejný případ se odehrál v Balově knize.

Na počátku vyšetřování se nepodařilo odhalit vraha a případ byl odložen. Policisté obnovili vyšetřování teprve v roce 2005. Šestatřicetiletý Bala se jednou k činu přiznal, ale nikdy později doznání nezopakoval. Před soudem tvrdil, že je nevinný.

Soudní znalci prokázali, že mobilní telefon, který Bala, označovaný též jako Krystian B., prodal přes internet, patřil zavražděnému podnikateli.

Podle psychologů je autor kriminálky nadprůměrně inteligentní, emocionálně nevyrovnaný a dokáže dobře manipulovat s lidmi. Experti uvedli, že trpí chorobnou žárlivostí, která podle verdiktu byla motivem brutální vraždy. Podle soudních znalců existují nápadné podobnosti mezi postavou Chrise z Amoku a Balou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám