Hlavní obsah

Historici našli originál Hitlerova rozkazu k útoku na Polsko

VARŠAVA

Originál rozkazu Adolfa Hitlera, ve kterém nařizuje německé armádě zaútočit na Polsko, nalezli polští historici. Dokument ležel v polských archivech šedesát let. Rozkaz čítá čtyři strany strojového textu. Německý diktátor do něj nejspíš vlastnoručně vepsal hodinu zahájení operace. K rozhodujícímu údaji přidal také vlastnoruční podpis.

Článek

"Dokument náhodou nalezl tým badatelů, který se probíral spisy v jednom z archivů. Nikdo ten rozkaz speciálně nehledal, byl ve spisech, do kterých se nikdo už desítky let nepodíval," sdělil historik Andrzej Przewoźnik polské televizi TVN 24.

"Je to důležitý dokument pro historiky a dějiny Polska vůbec. Dosud jsme o něm věděli jen z dílčích popisů. Teď ho máme úplný, i s poznámkami. Teď víme, jak rozkaz opravdu vypadal."

"Po vyčerpání všech politických prostředků, aby se pokojně vyřešila nesnesitelná situace Německa na východní hranici, rozhodl jsem se pro vojenské řešení," začíná Hitlerův "rozkaz číslo 1".

Przewoźnik odhaduje, že polské archivy skrývají ještě mnoho podobně pozoruhodných dokumentů, které ještě čekají na opětovné objevení.

Vpád německých vojsk do Polska 1. září 1939 rozpoutal druhou světovou válku. 17. září se k útočícím Němcům přidaly i sovětské jednotky, postupující podle tajné dohody, pojmenované po Hitlerově a Stalinově ministru zahraničí, paktu Molotov-Ribbentrop.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám