Hlavní obsah

Rusko není proti rozdělení Kosova, jestli na něj Srbsko kývne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Rusko bude souhlasit s rozdělením separatistické srbské provincie Kosovo, pokud se na tom dohodne Bělehrad se zástupci kosovských Albánců. Uvedl to podle agentury Reuters šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Článek

"Jednání o osudu Kosova pokračují za zprostředkování Ruska, Evropské unie a USA. Cílem je pomoci oběma stranám dospět k dohodě. Podpoříme cokoliv, na čem se dohodnou," řekl Lavrov. "Ale cílem jednání je pomoci stranám v nalezení shody, nikoliv jim vnutit řešení," dodal.

Kosovo spravuje OSN od roku 1999. Západ podporuje plán vyského zmocněnce OSN Marttiho Ahtisaariho, který pro provincii počítá s omezenou nezávislostí. To ale odmítá Srbsko a jeho hlavní spojenec Rusko, které začátkem léta zablokovalo přijetí tohoto návrhu v Radě bezpečnosti OSN.

Spojené národy poté pověřily hledáním řešení trojku USA-Rusko-EU. Poslední kolo rozhovorů mezi trojkou a zástupci kosovských Albánců a srbské vlády nepřineslo žádný výsledek. Jednání má skončit 10. prosince, kdy trojka předá generálnímu tajemníkovi OSN zprávu o výsledcích rozhovorů.

Kompromis zatím v nedohlednu

Rozpory mezi stranami přetrvávají. Albánská většina žádá nezávislost, Srbsko naopak nabízí širokou autonomii.

Před pár dny se i Nizozemsko nechalo slyšet, že případný kompromis mezi Bělehradem a Prištinou o územním rozdělení Kosova by byl přijatelným řešením pro ukončení celé krize.

Pokud se nenajde shoda, hrozí, že USA a alespoň některé země EU uznají samostatnost Kosova i bez rezoluce OSN. To by zhoršilo vztahy mezi Západem na straně jedné a Srbskem a Ruskem na straně druhé.

Reklama

Výběr článků

Načítám