Hlavní obsah

Slovenská novinářka dostala ohnivou výstrahu od podsvětí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Neznámí pachatelé se ve středu pokusili podpálit rodinný dům novinářky týdeníku Plus 7 dní Nadi Šindlerové v obci Bohdanovce nedaleko Košic. Pachatelé zapálili u jejího domu kanystr s benzínem. Novinářka se domnívá, že útok může souviset s články, které napsala o podsvětí.

Článek

Podle sousedů plameny šlehaly do výše několika metrů, tak okamžitě zavolali hasiče. "Ve tři hodiny v noci jsem se vzbudila a okno bylo v plamenech. Vyběhla jsem před dům a viděla jsem ujíždějící černý kabriolet, v němž seděli dva lidé. Jeli pomalu, abych si jich všimla. Před útokem mi nikdo nevyhrožoval. Nevylučuji, že požádám policii o ochranu," uvedla v televizi Markíza novinářka.

Matka dvou dětí přiznává, že má obavy. Psala o gangu, který má na svědomí pět vražd. Někteří členové gangu stojí v současnosti před soudem.

Policie případ vyšetřuje jako poškozování cizí věci a porušení domovní svobody. "Pachatel vnikl přes oplocení na pozemek, polil spodní část domu hořlavinou, kterou následně zapálil. Požár způsobil škodu ve výši 50 tisíc korun, ke zranění osob nedošlo," uvedl Peter Žaludek z košické policie.

V souvislosti s útokem vyjádřilo své zneklidnění slovenské sdružení vydavatelů. "Útok nese znaky organizovaného zločinu. Očekáváme od policie, že k tomuto případu přistoupí s plnou vážností. Rovněž očekáváme od politiků, že vyšlou jasný signál, že považují média za přirozené spojence v boji proti organizovanému zločinu," uvádí se prohlášení sdružení.

Novináři byli na Slovensku naposledy napadeni v letech 1996 a 1997, když Eugen Korda a Peter Tóth odhalovali možné spojení mezi mafií a tajnou službou v souvislosti s únosem syna tehdejšího prezidenta Michala Kováče. Oběma novinářům shořely automobily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám