Hlavní obsah

Oheň v Řecku ustupuje, zničil 4500 domů

ATÉNY

Přestože v Řecku i ve středu hoří desítky požárů lesa, hasičům se oheň podařilo dostat částečně pod kontrolu. Nyní ale zemi hrozí další pohroma v podobě povodní. Řecká vláda slíbila, že urychlí poskytnutí kompenzací lidem, kteří ztratili své domy. Oheň si vyžádal nejméně 63 obětí a 16 000 lidí přišlo o přístřeší.

Článek

Plameny podle úřadů citovaných televizí Skai připravily o život 63 osob a 16 000 lidí vzaly přístřeší. Zničeno nebo poškozeno bylo ohněm 4500 domů. Při sérii požárů z posledních dnů shořelo téměř 184 000 hektarů lesů, sadů a hájů. Za letošek oheň v zemi zničil 269 000 hektarů, což je nejvíce od dob, kdy se škody evidují.

Ničivé požáry sužují Řecko šestým dnem, nejvíce požárů hoří na Peloponésu a na ostrově Euboia. Dva velké požáry v Elidě na Peloponésu a nedaleko obce Seta na ostrově Euboia se hasiči ještě snaží zvládnout, ale oheň není již tak silný, řekl mluvčí hasičů Nikos Diamantis.

V Řecku plane celkem třicítka požárů, z nichž sedm se podařilo dostat částečně pod kontrolu. Ke snížení počtu požárů z více než stovky přispěl v posledních dnech pokles teplot a zmírnění větru.

Na pomoc obětem už vláda slíbila uvolnit 200 miliónů eur (asi 5,5 miliardy Kč). Podle televize Skai vázne vyplácení odškodného kvůli byrokratickým překážkám a neschopnosti úředníků.

Na boji se živlem se kromě více než 800 řeckých hasičů a 800 řeckých vojáků podílejí i desítky hasičů a letounů z dvacítky zemí. Pomoc nabídla i Česká republika, Atény ale nabídku odmítly s tím, že už mají dostatek lidí i vybavení.

Nyní hrozí povodně

Evropský komisař pro ochranu životního prostředí Stavros Dimas varoval před nebezpečím povodní. "Zasaženým regionům hrozí nová katastrofa: bude-li pršet, budou tu záplavy, protože půda bude tak vyprahlá, že se do ní voda nebude vsakovat. Všechny strany se musejí na takovou možnost připravit," uvedl Dimas v rozhovoru pro středeční vydání německého deníku Die Welt.

Evropská unie by podle komisaře mohla finančně přispět na rekonstrukci zasažených regionů, především Peloponésu, a to podle rozsahu škod, které jsou již větší, než si lze představit. Požáry podle něj budou mít i dlouhodobé sociální důsledky, pokud jde o nezaměstnanost zemědělců a narušení sociálních struktur.

Požáry jsou vzhledem k rozsahu zničené plochy a množství uvolněného oxidu uhličitého velkou zátěží pro životní prostředí, uvedl dále Dimas.

Mladí lidé nesmějí ztratit naději

Vláda, která v sobotu vyhlásila mimořádný stav v zemi, slíbila, že bude jednat rychle a co nejdříve obnoví dodávky vody a energie do postižených oblastí.

Premiér Kostas Karamanlis řekl, že domy budou znovu postaveny a lesy znovu vysázeny. Podle něj je třeba udělat vše proto, aby mladí lidé neztratili naději a neopouštěli devastované vesnice.

"Vláda rozhodla, že její prioritou budou vesnice s největším počtem obětí," uvedl vládní mluvčí Bororis Resopolis. Jedná se podle něj o vesnice Artamitha, Makistos a Smirnu v okrese Zaharo.

Opoziční socialisté ze strany PASOK kritizují vládu, že je neschopná, protože se jí nedaří požáry zvládnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám