Hlavní obsah

Na Slovensku se vede spor o interrupce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenské opoziční Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) bije na poplach v souvislosti se záměrem ministra zdravotnictví Ivana Valentoviče zrušit možnost odmítání lékařů vykonávat umělé přerušení těhotenství, sterilizaci nebo umělá oplodnění. Toto právo lékařů prosadilo KDH v roce 2004 v období pravicové vlády premiéra Mikuláše Dzurindy.

Článek

"Případné zrušení tohoto práva považuji za největší zásah do svobody svědomí po listopadu 1989. Je to zásah do fungování občanské společnosti. Vláda premiéra Roberta Fica chce změnit charakter státu," prohlásil předseda KDH Pavol Hrušovský.

Místopředseda KDH Daniel Lipšic tvrdí, že resort zdravotnictví chce přikázat všem zdravotnickým zařízením, aby tyto úkony vykonávaly. "Takováto povinnost by vznikla také nestátním zařízením, včetně církevních nemocnic, které by musely interrupce vykonávat. Je to absurdní a protiústavní," konstatoval.

Podle KDH by došlo v případě schválení návrhu k protiústavní diskriminaci. "Představte si, že na oddělení jsou tři gynekologové a je tam jedno volné místo. Ti tři se řídí výhradou svědomí, a tak ředitel nemocnice musí přijmout lékaře s nižší kvalifikací, který vykonává interrupce. Ostatní lékaři budou diskriminováni," dodal Lipšic. Podle místopředsedy KDH dnešní stav, kdy lékař může odmítnout vykonat interrupci, nezpůsobil v praxi žádné problémy.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Silvia Balázsiková výhrady KDH odmítla. "Chceme pouze dosáhnout stav, kdy občan bude mít zaručeno, že v ústavních zařízeních může o tyto výkony požádat," uvedla. Resort předloží v září návrh vládě. Následně ho projedná parlament.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám