Hlavní obsah

Rakouští lidovci zpochybňují neutralitu země

VÍDEŇ

Rakouská vládní lidová strana ÖVP zvažuje ukončení neutrality země. Idea se objevila v návrzích budoucích politických cílů strany. Předsedovi, vicekancléři Wilhelmu Moltererovi, plán předložila pracovní skupina. O zprávě informovaly tiskové agentury v úterý.

Článek

Vedoucí pracovní skupiny pro evropskou politiku, předseda klubu štýrských poslanců ÖVP Christopher Drexler potvrdil, že dokument hodnotí neutralitu země jako "překonanou" a "pro zemi v srdci Evropy nevhodnou". Podle něj je neutralita od vstupu země do EU stejně sporná.

Drexler jde ve svých návrzích ještě dál a žádá, aby byl zrušen i rakouský státní svátek - 26. říjen, který je připomínkou výročí schválení zákona o neutralitě rakouským parlamentem v roce 1955. Podle něj je "připomínkou časů, které vůbec nebyly tak slavné", jak se mnohdy tvrdí.

Podobné návrhy zaznívají ze strany ÖVP opakovaně. Jejich šance na úspěch však zůstávají malé, protože všechny průzkumy veřejného mínění potvrzují, že většina Rakušanů neutralitu stále podporuje a považuje ji za záruku bezpečnosti. V podpisovém referendu před půldruhým rokem získal silnou podporu i požadavek na schválení zvláštního ústavního zákona, zaručujícího trvalou neutralitu země.

Reklama

Výběr článků

Načítám