Hlavní obsah

Britský premiér odmítá stáhnout vojáky z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britští vojáci mají v Iráku ještě "důležitou práci, která musí být vykonána," uvedl britský premiér Gordon Brown v odpovědi na interpelaci ze strany šéfa opozičních Liberálních demokratů sira Menziese Campbella, který žádal stažení. Výňatky z odpovědi byly zveřejněny v noci na úterý.

Článek

Británie dosud neuvedla, kdy se z Iráku stáhne. Campbell angažmá země v Iráku a v Afghánistánu kritizoval kvůli ztrátám, jež jsou podle něj nyní už "neakceptovatelné".  Od počátku iráckého tažení v březnu 2003 zahynulo v této zemi 168 Britů. Dalších nejméně 73 vojáků přišlo o život v Afghánistánu.

Brown se odvolává na velitele a experty

Podle britského premiéra vychází rozhodnutí pokračovat v irácké misi z doporučení vojenských i dalších odborníků. V zemi je nyní 5500 britských vojáků, ale pět set jich v příštích několika týdnech odejde. Původně působilo v Iráku na 18 000 britských vojáků, začátkem letošního roku jich tam bylo sedm tisíc.

"Je lež tvrdit, že přítomnost britských sil v Iráku je málo užitečná a že jsou málo bojeschopné. Britské síly v Basře jsou nadále schopné čelit milicím a zajišťovat celkovou bezpečnost," uvedl Brown v odpovědi. Dodal, že Britové budou v Basře spolupracovat s iráckými úřady a iráckými silami, dokud Iráčané nebudou schopni sami zajistit bezpečnost.

Brown obhajoval i postup na jihu Afghánistánu. Ztráty vysvětloval tím, že se "operace a terén jsou těžké, nebezpečné a obtížné". "Stejně jako v Iráku budu pevně obhajovat integritu, odvahu a inteligenci, s níž britští velitelé i síly postupují podle strategie, kterou vymysleli," napsal v odpovědi.

Podle Campbella Brown opisuje od Blaira

Campbell sdělil, že Brown navzdory realitě pokračuje v politice Tonyho Blaira: "Premiér prostě opakuje vládní linii, která byla vytýčena jeho předchůdcem, ale realita a pohled vysokých armádních velitelů podmiňuje Brownův postup. Debata o tomto tématu se nevytratí, zejména když americké prezidentské volby postaví do centra pozornosti americkou politiku v Iráku."

I stávající postupné stahování Britů ale USA kritizují. Bývalý americký generál Jack Keane již vytknul Britům, že připustili zhoršení situace na jihu Iráku, a varoval, že v případě významnějšího stažení budou muset Američané ucpávat díry v pozicích opuštěných Brity.

Radikální šíitský duchovní Muktada Sadr už ohlásil, že britská armáda byla v Iráku poražena a nezbývá jí než se ze země stáhnout. Jeho milice zvané Mahdího armáda, se s Brity opakovaně střetly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám