Hlavní obsah

Řecko nabízí milión eur za informace o žhářích

ATÉNY

Na jihu Řecka už několik dní hoří desítky požárů. Hasičům se sice v neděli podařilo zachránit před ohněm archeologickou památku Olympii, oheň ale dál řádí na 70 000 hektarech půdy. Mnohé z nich zakládají žháři. Úřady nabízejí 100 tisíc až milión eur za informace, které povedou k jejich dopadení.

Článek

"Odměna (za dopadení) je od 100 000 do jednoho miliónu eur za každý čin žhářství, záleží na tom, jestli někdo zemřel nebo byl tězce zraněn a také na rozloze požáru," uvedlo ve svém prohlášení ministerstvo vnitra.

Místní starostové viní žháře ze zakládání ohňů za účelem získání nových území, kde postavit domy nebo založit pole.

Několik lidí už bylo zatčeno, další jsou vyslýcháni jako svědci. Mnohé žháře usvědčila amatérská videa lidí, kteří si řádění živlu natáčeli. Například pětašedesátiletý muž z jihu Peloponésu je obviněn, že založil požár, při němž zemřelo nejméně šest lidí. Dva mladí lidé jsou obviněni ze žhářství na severu země.

V zemi platí mimořádný stav

Ohně si od pátku v zemi vyžádaly už 61 mrtvých. Počet obětí ale zřejmě ještě vzroste, protože mnoho lidí nestačilo odejít z domovů a plameny je uvěznily ve vesnicích. Televize přinášely záběry, jak se zoufalí lidé snaží oheň hasit zahradními hadicemi nebo větvemi.

Kliknutím na obrázek jej zvetšíte. Foto: Novinky s použitím mapy.cz

"Zkáza má biblické proporce," řekl dobrovolný hasič Nicholas Orphanos. "Do některých vesnic se nám nedaří dostat, protože cesty jsou zablokované. Za třicet let jsem takovou pohromu ještě neviděl."

Požáry zasáhly především jižní Peloponés a ostrov Evia u Atén, v zemi je proto od soboty vyhlášen mimořádný stav. Premiér Costas Karamanlis se obrátil s prosbou o pomoc na země EU. Do boje s plameny se jich zapojilo deset. Francie, Německo nebo Itálie poslaly cisternová letadla, vrtulníky a hasičské jednotky. České ministerstvo zahraničí zatím zvažuje, jaký druh pomoci Řecku poskytne.

Socha ve vesnici Olympia, kde se zrodily olympijské hry. Foto: ČTK/AP

Olympii hasiči zachránili

V neděli odpoledne se plameny dostaly až na hranici Olympie, města, kde se v roce 776 před naším letopočtem zrodily olympijské hry. Večer se ale hasičům podařilo zabránit plamenům dostat se do archeologického naleziště.

"To je ten protiklad: starověké Řecko dalo světu civilizaci, moderní Řecko zkázu," uvedl jeden z obyvatelů města.

Kolem 60 hasičů a šest protipožárních vozů zůstávají na místě, aby zabránili případnému obnovení plamenů.

Reklama

Související témata:

Související články

Olympie hoří, křičel zoufalý ředitel muzea

Lesní požáry v Řecku začaly v neděli ráno ohrožovat archeologickou oblast Olympie, kde se zrodila tradice olympijských her. Uvedli to místní hasiči. Požáry,...

Výběr článků

Načítám