Hlavní obsah

V Řecku vyhlásili stav nouze kvůli požárům lesů

– ATÉNY
Novinky, ČTK, BBC, rai, jky

Řecký premiér Kostas Karamanlis v sobotu odpoledne vyhlásil v zemi stav nouze. Země bojuje s více než stovkou lesních požárů. Dva největší na poloostrově Peloponés si vyžádaly podle posledních zpráv během dvou dnů už 52 obětí. Dle informací z českého velvyslanectví v Řecku není mezi mrtvými žádný český občan.

Článek

"Turistům, kteří se chystají v těchto dnech do Řecka doporučujeme, aby se před odjezdem informovali o aktuální situaci v konkrétním letovisku u své cestovní kanceláře," řekl Novinkám Jan Husák z českého velvyslanectví v Řecku. Dodal, že ambasáda nemá od řeckých úřadů žádné informace o tom, že by mezi obětmi požáru byli čeští občané. Na ambasádu se zatím s žádostí o pomoc v souvislosti s požáry neobrátil žádný Čech.

"Naši klienti jsou v bezpečí, jezdíme totiž výhradně na řecké ostrovy. Postižená požáry je oblast Peloponésu a také ostrov Evia. Tam ale české cestovní kanceláře nejezdí," řekla Novinkám Pavlína Pešová z cestovní kanceláře Firo tour.

"Destinace, do kterých naše zákazníky dopravujeme, naštěstí zatím požáry ani v nejmenším neohrožují, a tak zatím žádná opatření neplánujeme. Samozřejmě, že kdyby nastal případ, kdy by byli čeští turisté v ohrožení, tak bychom okamžitě začali nějakým způsobem jednat," řekl pro Novinky Martin Slaný z CK Blue Style.

Spálená země

Záchranáři nadále prohledávají vypálené domy a auta i spálená pole a háje, zda v nich nenajdou ostatky další osob. Oheň se stále nedaří dostat pod kontrolu, protože porost je po vlnách horka s více než čtyřicetistupňovými teplotami vyschlý na troud a oheň rozdmychává vítr vanoucí od moře. Řadu vesnic plameny odřízly a lidé neměli šanci jim uniknout.

Podle reportéra ČT přibývá počet uzavřených oblastí a připravují se evakuace horských vesnic, k nimž vítr žene oheň. Plameny šlehají do výše třiceti metrů, čelo požáru je dlouhé padesát kilometrů, protože se čtyři požáry slily v jeden.

Řecká média označují jih Peloponésu za "krematorium". Premiér Karamanlis vyhlásil státní smutek: "Dnes prožíváme nepopsatelnou tragédii". Kvůli požárům byla odložena všechna utkání nejvyšší fotbalové soutěže, jež měla tento víkend zahájit nový ročník.

Řecko se obrátilo s žádostí o pomoc na Evropskou unii. Francie už Řecku přislíbila pomoc.

Některé požáry založili žháři

U některých z dvaceti nových požárů, které se rozhořely v noci na sobotu, mají policisté podezření, že je založili žháři. I řecký premiér obvinil z katastrofy žháře, jimž hrozil potrestáním: "Tato katastrofa není žádná náhoda." Na místech menších požárů, které se podařilo uhasit, se našly stopy po hořlavinách.

Reklama

Související témata:

Související články

Při požárech v Řecku zahynulo už 44 lidí

Počet obětí dvou rozsáhlých lesních požárů, které na řeckém poloostrově Peloponés zuří od čtvrtečního večera, v sobotu výrazně vzrostl. Počet obětí dosáhl...

Výběr článků

Načítám