Hlavní obsah

Radary v Gruzii se do NATO zapojí zřejmě již na konci roku

TBILISI

Vojenské radary v Gruzii se do radarového systému Severoatlantické aliance (NATO) zapojí již zřejmě ke konci tohoto roku. To je dříve, než bylo původně plánováno. Důvodem jsou obavy z aktivit Ruska, řekl agentuře Reuters náměstek gruzínského ministra obrany Batu Kutelija.

Článek

"Nedávné incidenty vyvolaly diskusi v Bruselu, sídle NATO, urychlit tyto procedury tak, aby se Gruzie zapojila do systému co nejdříve," uvedl Kutelija a upřesnil, že stát by se tak mohlo ke konci podzimu.

Gruzie ve středu obvinila Rusko, že tento měsíc už podruhé narušilo její vzdušný prostor. Podle gruzínského ministerstva zahraničí vnikly v úterý ruské vojenské letouny pět kilometrů do gruzínského výsostného území. Ruské ministerstvo obrany to ale vzápětí popřelo.

Obvinění Gruzie přišlo necelé dva týdny poté, co byla na gruzínském území objevena raketa pocházející údajně z ruského letadla. Že jde o raketu z ruského stroje, potvrdil minulý týden i tým mezinárodních expertů. Moskva je však nadále přesvědčena, že žádné její letadlo přes hranici nepřeletělo. Naznačila dokonce, že celý spor zinscenovala Gruzie, aby s ní vyvolala další kolo konfliktu.

Dlouhodobě napjaté vztahy

Vztahy mezi Ruskem a Gruzií jsou dlouho napjaté a dále se vyostřily loni poté, co Tbilisi vyhostilo čtyři ruské armádní důstojníky s obviněním ze špionáže. Moskva odpověděla odvoláním svého velvyslance z Tbilisi a přerušením vzdušného, námořního a poštovního spojení s Gruzií. Rusko rovněž deportovalo několik tisíc Gruzínů, kteří na jeho území údajně nelegálně pobývali.

V poslední době se napětí poněkud zmírnilo. Do Tbilisi se vrátil ruský velvyslanec a zatím neúspěšně vyjednává s gruzínskou stranou o zrušení dalších z loňských odvetných opatření. Letecké spojení mezi Gruzií a Ruskem je stále přerušeno.

Gruzínský prezident Michail Saakašvili od svého nástupu k moci usiluje o to, aby se jeho země stala členem NATO a EU. To vzbuzuje ale značnou nevoli Ruska, podle kterého Gruzie spadá do sféry jeho vlivu. Další problémy, které komplikují snahy Tbilisi začlenit se do Severoatlantické aliance, je boj jejích dvou separatistických provincií Abcházie a Jižní Osetie o nezávislost. V tomto úsilí je podporuje Moskva, i když oficiálně jejich samostatnost neuznává.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám