Hlavní obsah

Berlusconi chystá novou stranu

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Bývalý italský premiér a nynější šéf opozice Silvio Berlusconi zakládá novou politickou stranu. Má se jmenovat Strana svobody a zahrnovat všechna uskupení pravého středu, vedle Berlusconiho Vzhůru, Itálie! (FI) také Národní sjednocení (AN) a federalistickou, kdysi separatistickou Ligu severu (LN).

Článek

Generální tajemnicí nové strany se má stát dosavadní členka FI Michela Brambillová (39), která již nechala název i symboly budoucího uskupení zaregistrovat v Bruselu. Cílem založení nové formace je posílit soudržnost pravicové opozice do té míry, že by v příštích volbách kandidovala pod jednou značkou a zvýšila své vyhlídky na opětovné převzetí moci v Římě.

Uvnitř AN a LN ale Berlusconiho záměry narážejí na kritiku. Jeden z čelných představitelů LN Roberto Calderoli prohlásil, že pokud by se FI a AN dohodly a spojily do jedné strany, musely by se obejít bez LN. Poslanec za AN Adolfo Urso zase prohlásil, že Strana svobody "nesmí být jen dílem Berlusconiho, i když jej všichni i nadále uznáváme jako vůdce aliance pravého středu".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám