Hlavní obsah

Ve Švédsku zemřela česká cyklistka, možná zbytečně

– KLATOVY
Právo, Patrik Biskup

Jednadvacetiletá Jana vyrazila koncem července s partou cyklistů na dovolenou do Švédska. Po týdnu přišla jejím rodičům do Hlavňovic na Klatovsku zdrcující zpráva, že dcera náhle tragicky zemřela. Existuje podezření, že se dívce nedostalo patřičné zdravotnické pomoci.

Článek

Tamní policie po soudní pitvě konstatovala smrt bez cizího zavinění. Tím pro ni vyšetřování skončilo. Do případu se ale nyní vložili čeští policisté. Ti chtějí ve spolupráci se švédskými kolegy prošetřit všechny okolnosti smrti.

"Policisté zahájili prověřování pro podezření ze spáchání trestného činu neposkytnutí pomoci," potvrdila ve středu na dotaz Práva okresní státní zástupkyně v Klatovech Jiřina Vítovcová. Podle ní si české orgány činné v trestním řízení vyžádají cestou právní pomoci od švédské strany veškeré podklady k případu.

Rodina se nechce vyjadřovat kvůli vyšetřování

Co se vlastně mezi 21. a 27. červencem ve švédském Norregärdsväge stalo? Lidé, kteří o případu vědí více podrobností, odmítají hovořit. Ani český konzul ve Švédsku Marcel Audy nebyl na informace sdílnější. "O případu samozřejmě víme, pro postiženou rodinu jsme udělali maximum. Rodiče si ale nepřejí, abychom cokoliv zveřejňovali," řekl.

Matka zemřelé vysvětluje komunikační bariéru tím, že nechce svým komentářem ovlivnit právě zahájené vyšetřování. "Nerada bych se v tom pitvala přes média. Necháme to na policii, s jakým výsledkem přijdou. Chceme mít s manželem jistotu, že někdo něco nezanedbal," uvedla 43letá žena.

Přes den jí bylo špatně, v noci se udusila

Podle zatím neověřených informací, které Právo získalo ze zdrojů blízkých vyšetřování, se dívka v noci udusila zvratky. Už během dne se jí při jízdě na kole udělalo špatně. Policejní vyšetřování by tak mělo objasnit, zda například její kamarádi neotáleli s poskytnutím zdravotní pomoci a zda vůbec k ní zavolali lékaře.

Právem oslovený právní expert soudí, že prokázání viny by v tomto případě bylo složité. "Muselo by se prokázat, že se dívka nacházela v takovém zdravotním stavu, ze kterého by bylo patrné, že je v nebezpečí smrti a nebo jeví známky vážné poruchy zdraví," řekl právník.

Vyšetřování případu potrvá několik měsíců. Bude nutné přeložit do češtiny veškeré protokoly včetně pitevní zprávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám