Hlavní obsah

Bouře v Polsku zabila tři lidi, deset osob je nezvěstných

Novinky, ČTK, Gazeta wyborcza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Záchranáři po prudké bouři na Mazurských jezerech na severovýchodě Polska ve středu ráno obnovili pátrání po deseti nezvěstných osobách. Při úterní bouři také zemřeli tři lidé a desítky dalších byly zraněny, jedna osoba byla převezena do nemocnice v bezvědomí. Nejvíce postiženi byli jachtaři, jejichž lodě se převrátily.

Článek

Živlu podlehly tři oběti přímo ve vodě. Bouři provázely poryvy větru o sílě 12. stupně Beaufortovy stupnice. Utonulo pětileté dítě, padesátiletá žena a 22letý muž. Jedna žena byla převezena do nemocnice v bezvědomí a dosud se neprobrala. Žena vypadla z lodě, její muž je nezvěstný.

Počet obětí se může podle záchranářů ještě zvýšit. Izabela Niedźwiedzká z policie v Olsztyně uvedla, že se pátrá po deseti osobách, k původním osmi přibyli muž a žena, kteří si vyjeli na loďce a nevrátili se.

Bouře se strhla nečekaně

Jachtaři ve vodě bojovali o holý život. Bouře se strhla náhle a nikdo nečekal, že bude mít takovou sílu. Vítr, který dosahoval 130 kilometrů za hodinu, převrátil mnoho loděk. "Z vody jsme vytáhli 70 osob, žádná z nich neměla vestu," řekl ředitel mazurských záchranářů Zbigniew Kurowicki.

Ve Varmijsko-mazurském vojvodství začalo dopoledne vyhodnocování škod. Hejtmanství zvažuje, že se obrátí o pomoc na premiéra Jaroslawa Kaczyńského. Energetici pracují na obnovení dodávek proudu, silničáři a lesníci odklízejí stromy a větve, které popadaly na cesty. Odčerpává se i voda ze zatopených sklepů.

Odstraňování následků živlu může trvat několik dnů. Polští meteorologové varují, že prudké bouře mohou v zemi znovu udeřit ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám