Hlavní obsah

Slováci budou poprvé soudit čtrnáctiletého vraha

Právo, KOV
PRIEVIDZA

Čtrnáctiletý Ján z Horných Vestenic v okrese Prievidza, který se přiznal, že zavraždil osmasedmdesátiletou sousedku bude prvním souzeným podle nového slovenského zákona, který snížil hranici trestní odpovědnosti na 14 let.

Článek

Jak informovala Mariana Kmecová z trenčínské krajské policie, vyšetřovatelé výrostka již obvinili z vraždy a soudce na něj uvalil vazbu. Kmecová upřesnila, že "vzhledem k obzvláštní závažnosti zločinu" může být obviněnému uložen trest odnětí svobody až na 15 let.

Televize TA3 informovala, že mladiství mohou být odsouzeni až na polovinu sazby, kterou by dostal dospělý pachatel za týž trestný čin.

Zavražděná žena. která žila v sousedství rodiny pachatele, bydlela ve svém domku sama. Ján se k vraždě přiznal matce a potom i policii. Podle první verze stařenku udeřil lahví do hlavy a střepy ji pořezal. K tragédii došlo v neděli 12. srpna, zavražděnou našla její dcera v úterý na chodbě domku a policie pak do 72 hodin případ objasnila.

Je konfliktní typ, vrstevníci se ho bojí

Deník Nový čas napsal, že pachatel má "komplikovanou povahu - podle obyvatel obce se často dostával do konfliktu s vrstevníky i staršími lidmi". Jeho matka Marta přiznala, že "se synem byly problémy", což připisovala pubertě. Krátce před vraždou doma vzal tři tisíce korun. Žil s rodiči a třemi sourozenci.

Zprávy o tom, že byl v minulosti obětí šikany ve škole, a proto se chová agresivně, policie vyvrací, ale některé děti přiznávají, že se Jánovi posmívaly a on pak byl útočný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám