Hlavní obsah

Další teroristka z Frakce rudé armády je na svobodě

– FRANKFURT NAD MOHANEM

V Německu byla v pátek propuštěna členka ultralevicové teroristické skupiny Frakce rudé armády (RAF) Eva Hauleová. Odsouzena byla k doživotí za podíl na vraždě amerického vojáka Edwarda Pimentala a atentát na americké základně, při kterém zemřeli další dva lidé. Ve vězení strávila 21 let.

Článek

Na podmínku ji propustil vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem. Hauleová je druhou členkou skupiny RAF, která byla v poslední době propuštěna, v březnu se dostala na svobodu Brigitte Mohnhauptová.

Hauleová útočila na americké vojáky

Hauleová se podílela na vraždě dvacetiletého amerického vojáka Edwarda Pimentala, který sloužil ve Wiesbadenu, i z podílu na pumovém útoku proti americké letecké základně Rhein-Main. Pimental byl zavražděn 7. srpna 1985, když se vracel z diskotéky. Exploze trhavin ve volkswagenu na parkovišti u velitelství zabila o den později dva lidi a zranila dalších 23. Do budovy teroristé s autem vjeli, protože zavražděnému Pimentalovi sebrali průkaz, který použili u brány.

Hauleová byla zadržena spolu s dalšími podezřelými v roce 1986 a o dva roky později byla ve svých 33 letech odsouzena k 15 letům vězení za jiné činy - za pokus o bombový útok na školu NATO v Oberammergau a za loupežné přepadení obchodu se zbraněmi. Byla tehdy považována za jednu ze špiček organizace RAF.

Teprve později získala policie dost důkazů o bombovém útoku RAF z 8. srpna 1985 na americké vojenské letiště u Frankfurtu nad Mohanem.

Teroristé z RAF

Politicky motivovaný teror 70. a 80. let v Německu stále vyvolává bouřlivé diskuse, stejně tak propouštění vězněných, jemuž se brání rodinní příslušníci zavražděných a konzervativní část společnosti. Teroristé RAF bojující podle svého přesvědčení proti "imperialistickému německému systému", vyhledávali nejen prominenty politické a hospodářské sféry, ale také osoby, které byly do spjaty s nacistickým režimem.

První generaci RAF působící na přelomu 60. a 70. let symbolizovala skupina kolem Andrease Baadera a Ulriky Meinhofové. Vedení této skupiny spáchalo ve vězení v říjnu 1977 demonstrativní sebevraždu. Z vedení "druhé generace" RAF jsou dosud za mřížemi dva členové: Christian Klar, který podal žádost o milost, a Birgit Hogefeldová.

Reklama

Související témata:

Související články

Německo propustí teroristku po 24 letech

Vrchní zemský soud v německém Stuttgartu rozhodl, že po více než 24 letech ve vězení bude podmínečně propuštěna na svobodu příslušnice bývalé levicové...

Výběr článků

Načítám