Hlavní obsah

Britové mají v dalším hrabství podezření na slintavku

LONDÝN

Britské úřady mají podezření, že se u hovězího dobytka v hrabství Kent na jihu Anglie objevil další případ slintavky a kulhavky. Kolem farmy, která zvířata chová, byla vymezeno ochranné pásmo, uvedla šéfka veterinární správy Debby Reynoldsová. O podezření informovala zpravodajská stanice BBC a další média.

Článek

Hrabství Kent sousedí s hrabstvím Surrey, kde se v srpnu slintavka a kulhavka objevila hned dvakrát, pokaždé na jiné farmě. Naposledy se podezření na další výskyt slintavky a kulhavky objevilo v pátek na farmě mimo desetikilometrové ochranné pásmo vymezené kolem prvního výskytu nákazy.

"Dočasně jsme tam vymezili ochranné pásmo, je to jen preventivní opatření," potvrdila mluvčí ministerstva zemědělství. V ochranném pásmu je zakázán přesun zvířat. Úřady přesnou lokalitu farmy neuvedly.

"Není to nic zvláštního, jde jen o to, že jsme mimořádně opatrní. Říkáme tím, že je třeba mít se na pozoru," sdělilo ministerstvo. Británie má ještě v paměti epidemii z roku 2001, kdy kvůli slintavce a kulhavce muselo být vybito na sedm miliónů kusů dobytka. Vysoce nakažlivé onemocnění tehdy Britům na dlouhou dobu zcela zavřelo světový trh s masem.

Nadále platí zákaz dovozu britského masa do EU

Hrabství Surrey, kde už byla nákaza potvrzena, leží asi 50 kilometrů jihozápadně od Londýna, respektive západně od Kentu. Britové se domnívali, že mají situaci pod kontrolou, v minulých týdnech se ale podezření na výskyt nákazy objevilo víckrát.

Evropská unie zatím ponechává v platnosti zákaz dovozu veškerého čerstvého masa, živých zvířat a mléčných produktů z Británie. Londýn již v první reakci na propuknutí nemoci sám zakázal veškeré exporty chovných zvířat, masa a mléka ze země.

Inspektoři původ nákazy stále zjišťují, podle předběžné zprávy však s nejvyšší pravděpodobností pochází z laboratoří nedaleko postižených farem, kde se zkoumá slintavka a kulhavka a vyrábějí se proti ní vakcíny. Odtud pravděpodobně unikl při nedávných povodních, které postihly tuto oblast.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Británie se vrátila slintavka a kulhavka

Britští farmáři jsou znepokojeni novým výskytem slintavky a kulhavky. Nemoc byla zaznamenána v pátek u 60 kusů hovězího dobytka na farmě na jihozápadě Anglie....

Výběr článků

Načítám