Hlavní obsah

USA, EU a Rusko projednávají v Bělehradu budoucnost Kosova

Novinky, BBC, znk
BĚLEHRAD

V pátek začínají v Bělehradu mezinárodní jednání mezi Srbskem, EU, USA a Ruskem o statutu srbské provincie Kosovo. Srbsko vyzvalo EU, aby nenásledovala Spojené státy, pokud se ty rozhodnou jednostranně uznat samostatnost provincie.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Srbsko odmítá nezávislost Kosova.

Článek

Představitelé trojky EU, USA a Ruska se v Bělehradu setkají s lídry politických stran a zúčastní se rozhovorů také se srbským prezidentem a premiérem.

Zástupce EU, německý diplomat Wolfgang Ischinger, uvedl, že trojka nepřijíždí na Balkán s novými návrhy, ale chce zjistit, jestli srbská a kosovská strana mají nějakou šanci se dohodnout na dlouhodobém statutu provincie.

Poté se mezinárodní emisaři přesunou přímo do Kosova, aby zahájili jednání s albánskými představiteli.

Srbsko nevstoupí do EU, jestli ta uzná nezávislost Kosova

Radě bezpečnosti OSN se minulý měsíc nepodařilo kvůli ruské opozici najít dohodu ohledně budoucnosti provincie. USA, Velká Británie, Francie a Německo podporují návrh zmocněnce OSN Martti Ahtisaariho, který doporučil, aby Kosovo získalo omezenou mezinárodní svrchovanost.

Obyvatelé Kosova, etničtí Albánci, chtějí nezávislost, ale Srbové ji odmítají. Provládní bělehradský deník Politika ve čtvrtek napsal, že Srbsko nevstoupí do Evropské unie, pokud ta uzná Kosovo jako nezávislý stát.

Současné rozhovory by měly skončit v prosinci, ale Srbsko a Rusko uvedly, že by neměl být stanoven žádný limit. Mezinárodní komunita se obává, že pokud nebude otázka Kosova vyřešena co nejdříve, bezpečnostní situace v provincii se zhorší. V Kosovu má svůj kontingent v rámci sil KFOR i Česko, v červenci tam zemřel jeden český voják.

Mnozí komentátoři věří, že současné rozhovory jsou poslední šancí k nalezení kompromisu mezi oběma stranami.

Reklama

Související články

Bush v Albánii podpořil nezávislost Kosova

Americký prezident George Bushe pomalu končí své týdenní turné po Evropě. V neděli na několik hodin navštívil Albánii. Návštěva se nesla v atmosféře bouřlivého...

Výběr článků

Načítám