Hlavní obsah

Prudké deště vyvolaly povodně ve Švýcarsku a Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/BERN

Německo a Švýcarsko zasáhly v noci na čtvrtek prudké deště, které způsobily místní záplavy. Některé švýcarské kantony vyhlásily nejvyšší stupeň nebezpečí povodní. V řadě německých měst včetně Berlína byly pod vodou i ulice, protože kanalizace nebyla schopna pojmout přívaly vody.

Článek

Nejvíce postiženo je v Německu Bádensko-Württembersko, Duryňsko, Porýní a okolí Hamburku. Zaplavena byla řada silnic a sklepů, vyvrácené stromy blokovaly tratě a trhaly elektrické vedení.

V duryňském Altenburgu kanalizace nedokázala pojmout přívaly vod. Po lijáku vyrážela kanálové poklopy a valila se na ulice. Ve městě museli hasiči čerpat vodu z dvaceti sklepů.

Padesátkrát museli zasahovat hasiči ve Šlesvicku- Holštýnsku. Pod vodu se ocitla i část silnice A5 u Efringenu. Další překážky tvořily vyvrácené stromy.

Prudce se zvedla i hladina Rýna na jihozápadě Německa. Centrála pro předvídání velké vody (HWZ) varovala, že na pátek hrozí na horním Rýnu zákaz lodní dopravy kvůli vysoké hladině. V Karlsruhe vystoupila na 8,5 metru, zatímco normálně má v této době jen pět metrů.

"Nejvyššího stavu přitom tok zdaleka nedosáhl, protože k nám zatím ještě nedorazila všechna voda ze Švýcarska," řekl Andreas Wagner z meteorologické služby Meteomedia v Bochumi.

Švýcarsko hlásí nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí

Kvůli silným dešťům vyhlásili v už ve středu v několika švýcarských kantonech nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí. Řada řek a potoků se vylila ze břehů a zalila cesty a ulice i železniční tratě. Varování bylo vydáno v bernském kantonu, ale také v Basileji, Fribourgu  a St. Gallenu. V Bernu dokonce houkaly sirény upozorňující na nebezpečí povodní. Varoval před ním i rozhlas.

Asi osmdesát lidí bylo evakuováno ze tří kempů a domů v Roche u Ženevského jezera. V Juře odřízla rozlitá řeka Birse město Delemont.

Reklama

Výběr článků

Načítám