Hlavní obsah

Polský premiér odvolal ministra vnitra kvůli korupční kauze

VARŠAVA

Polský premiér Jaroslaw Kaczyński odvolal ministra vnitra Janusze Kaczmarka kvůli vyšetřování z korupce. Kaczyński o tom informoval ve středu na tiskové konferenci.

Článek

"Rozhodl jsem se odvolat ministra vnitra Kaczmarka," řekl Kaczyński

Kaczyński řekl novinářům, že existuje podezření, že od ministra unikly tajné informace, které zmařily vyšetřování korupce na ministerstvu zemědělství. To mělo přijímat úplatky za milióny dolarů, které sloužily k přehodnocení zemědělské půdy na půdu pro komerční využití.

Předseda vlády také dodal, že předčasné volby by mohly být vzhledem k politické krizi v zemi nevyhnutelné. "Osobně jsem pro předčasné volby," uvedl premiér.

Kaczmarka nahradí Wladyslaw Stasiak, který je předsedou Národní bepečnostní rady.

Kaczyński a jeho strana Právo a Spravedlnost (PiS) zvítězili ve volbách v roce 2005 se slibem, že zbaví Polsko "špíny". Podle analytiků by odvolání Kaczmarka mohlo být vzkazem voličům, že PiS postupuje tvrdě vůči korupci dokonce i ve vlastních řadách.

Krize začala odvoláním šéfa Sebeobrany

Největší krizi, jaká současnou polskou vládu postihla, začal začátkem července sám premiér, když odvolal z postu místopředsedy vlády a ministra zemědělství kvůli podezření z účasti v korupční aféře Andrzeje Leppera, předsedu koaliční populistické Sebeobrany.

Místo Leppera se novým polským ministrem zemědělství stal Wojciech Mojzesowicz z PiS. V reakci na tento krok se Sebeobrana rozhodla o víkendu odvolat z vlády své zbylé dva ministry s odůvodněním, že PiS porušilo koaliční smlouvu, podle níž má křeslo šéfa ministra zemědělství obsazovat člen Sebeobrany. Bez Lepperovy partaje nemá Pis potřebnou většinu v parlamentu.

Premiér Kaczyński i jeho dvojče, prezident Lech Kaczyński, už několikrát uvedli, že předčasné volby by mohly být cestou z nynější vládní krize. Zatím ale oba zůstali jen u slov a nepokusili se toto vyjádření změnit v realitu. Příští parlamentní volby se mají konat až v roce 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám