Hlavní obsah

Do Británie se vrátila slintavka a kulhavka

LONDÝN

Britští farmáři jsou znepokojeni novým výskytem slintavky a kulhavky. Nemoc byla zaznamenána v pátek u 60 kusů hovězího dobytka na farmě na jihozápadě Anglie. Zemědělci mají ještě v paměti obrovské škody, které epidemie této nemoci napáchala v roce 2001, kdy muselo být vybito až 10 miliónů zvířat. Londýn v reakci na propuknutí nemoci zakázal pohyb chovných zvířat na svém území. Evropská unie zřejmě počátkem příštího týdne zakáže vývoz britského masa.

Článek

Zhruba 60 kusů hovězího dobytka na farmě ve vesnici Wanborough u jihoanglického Guildfordu v hrabství Surrey bylo pozitivně testováno na kulhavku a slintavku. Nakažené kusy byly utraceny. Britské úřady vytvořily kolem farmy tříkilometrovou ochrannou zónu a desetikilometrovou pozorovací zónu. 

Nákaza před šesti lety stála Británii 8,5 miliardy liber

Premiér Gordon Brown kvůli výskytu nákazy, která před šesti lety téměř zruinovala britský farmářský průmysl, přerušil dovolenou.

Británie naposledy zažila epidemii kulhavky a slintavky v roce 2001. Úřady kvůli ní nechaly vybít zhruba 6,5 až 10 miliónů kusů dobytka. Náklady spojené s nákazou se vyšplhaly na 8,5 miliardy liber (zhruba 348 miliard korun). Mnoho farem a zemědělských podniků skončilo v troskách. Negativně postižen byl tehdy také britský turistický průmysl.

EU chystá zákaz vývozu britského masa

Evropská komise zveřejní své rozhodnutí písemně v pondělí. Dnes upřesnila, že se jedná o zákaz vývozu všech živých zvířat z celé Británie s výjimkou britské provincie Severní Irsko. Zákaz vývozu masných a mléčných produktů by se podle komise mohl týkat jen těch z postižené oblasti, řekl mluvčí komise Philip Tod. Ocenil, že Londýn sám rychle zastavil vývozy, přestože podobný krok unijní legislativa nevyžaduje. Dodal, že případná další opatření projednají veterinární experti EU ve středu.

V souvislosti s výskytem nemoci dovoz britského vepřového masa již zakázalo také Japonsko.

Nizozemské ministerstvo zemědělství  v rámci prevence proti nákaze zakázalo na dobu neurčitou přepravovat po zemi chovná zvířata. Skot, ovce, kozy a vepři se smějí vozit jen přímo na jatka. Úřad také vyzval obyvatele, aby při návštěvě Británie nenavštěvovali tamní farmy, a zakázal jim vozit při návratu zvířata či potraviny.

Kulhavka a slintavka je vysoce nakažlivé onemocnění sudokopytníků, projevuje se vysokými horečkami a puchýři v dutině ústní, na jazyku nebo na vemeni. Přenos choroby na člověka je velmi vzácný. Naposledy byl v Británii zjištěn v roce 1966, v Česku to bylo v roce v roce 1975. Průběh nemoci je u člověka mírný a rychlý a nevyžaduje zvláštní léčbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám