Hlavní obsah

Putin by se mohl do Kremlu vrátit v roce 2012

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský prezident Vladimir Putin by měl příští rok opustit svou funkci po dvou po sobě jdoucích volebních obdobích, ale v roce 2012 bude jako kandidát na nejvyšší úřad znovu nominován. Oznámila to v pondělí prokremelská strana Spravedlivé Rusko.

Článek

"Jelikož se prezident rozhodl neucházet se o třetí zvolení, bude naše strana připravena nominovat Vladimira Putina pro volby v roce 2012," prohlásil podle agentury ITAR-Tass vůdce Spravedlivého Ruska Sergej Mironov.

Podle ruského tisku i sám Putin minulý měsíc řekl, že nevylučuje, že by se ucházel o třetí prezidentský úřad později. "Ústava tomu nebrání." Je to však dlouhá cesta a on o tom ještě nepřemýšlel.

Prezident dal v minulosti najevo, že nehodlá hledat zákonné skuliny pro změnu ústavy, která omezuje zvolení jedné osoby prezidentem na dvakrát po sobě, a zůstat dále u moci. Ale zároveň dal jasně najevo, že se zcela nestáhne po volbách v březnu 2008.

Navzdory tomu, že ústava Putinovi nedovoluje ucházet se o prezidentský úřad potřetí za sebou, dvě třetiny Rusů by jej volily znovu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám