Hlavní obsah

Na Slovensku opět napadl medvěd člověka

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Vážná zranění způsobil medvěd 40letému Imrichovi nedaleko obce Sebechleby na středním Slovensku. Jak informovala televize Joj, obyvatelé obce jsou z útoku v šoku a bojí se chodit do lesa. "Dobrých sedm let jsme tady žádného medvěda neviděli," uvedl starosta obce Štefan Roziak.

Článek

Zraněný je zkušený myslivec a šel ve večerních hodinách na pravidelnou obchůzku. "Vystoupil jsem z auta, přešel jsem asi sto metrů a najednou mi zazvonil mobil. Asi tento nečekaný zvuk v tichu lesa vyrušil medvěda," uvedl napadený myslivec.

Napadený je vážně zraněn, ale mimo nebezpečí

Medvěd ho kousal a škrábal do tváře, hrudníku a na rukou. Utrpěl vážné zranění hlavy a především oka. "Začal jsem hlasitě křičet, medvěd se naštěstí obrátil a zmizel v lese," dodal Imrich.

Zraněný myslivec se ještě v noci podrobil operaci v nemocnici ve městě Krupina a podle lékařů je mimo hrožení života.

Obec a vlastník lesa požádají ministerstvo životního prostředí o možnost odstřelu nebezpečného medvěda.

Útoky medvědů jsou stále častější

Začátkem července jen sto metrů od domu napadl medvěd 54letého muže z obce Stankovany v okresu Ružomberok. Šelma ho kousla do zadní části těla a do nohy a následně utekla do blízkého lesa. Mužovi rány museli vyčistit a zašít lékaři nemocnice v Ružomberku. [celá zpráva]

Podle odborníků se medvědi na Slovensku přemnožili, a proto dochází k častějším útokům na lidi. Zástupce Státní ochrany přírody Ján Mizerák navrhuje, aby byla polovina medvědů zastřelena. [celá zpráva] Ochranáři naopak tvrdí, že počet medvědů by si měla regulovat příroda sama a prosazují dodržování zákazu lovu těchto šelem.

Mizerák však trvá na svém a požaduje zjednodušení vydávání povolení k lovu medvěda. Podle něho by se mělo také povolit lákání medvěda na masovou návnadu, což je v současnosti zakázáno. "Jsou přemnoženi, nemají dost přirozené potravy, trpí zdravotními potížemi a čelí nevhodnému poměru samců a samic," argumentuje.

Poukazuje také na stále častější výskyt medvědů, kteří chodí na odpadky ke kontejnerům. "Takový medvěd si už na normální stravu nepřivykne a je potřeba ho odchytit. Jenže ho není kde umístit, slovenské zoo medvědy nechtějí. Jaký je to chráněný živočich, když ho nikdo nechce," dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slovensku napadl medvěd ženu

Medvěd napadl ve čtvrtek nedaleko středoslovenské obce Jastrabie v Kremnických horách 30letou lesní dělnici Zuzanu, která kosila trávu. Jak informovala...

Výběr článků

Načítám