Hlavní obsah

Polsko má další spor s EU - kvůli dálnici přes rezervaci

– VARŠAVA/BRUSEL

Evropská komise podala v pondělí k Evropskému soudnímu dvoru žádost o zastavení stavby klíčové polské dálnice do Pobaltí, protože má vést chráněným přírodním územím řeky Rospuda. Polsko plánuje obnovit práce na dálnici tento týden.

Článek

Komise už Polsku vzkázala, že přijde o stamilióny eur na výstavbu klíčového tahu, jestliže povede údolím Rospudy. Část dálnice přes Rospudu nemá sice financovat EU, avšak polská vláda doufá, že na výstavbu zbývajících úseků poputují peníze z unijní pokladny.

"Evropská komise požádala Evropský soudní dvůr, aby přijal opatření, které Polsku znemožní pokračovat ve stavbě silnice, která by způsobila nezvratné škody v unikátní přírodní lokalitě," uvedla mluvčí komisaře pro životní prostředí Stavrose Dimase.

Mluvčí komise Barbara Hellferichová na tiskové konferenci uvedla, že je neslýchané, aby členský stát pokračoval v podobné činnosti navzdory nařízení EU: "Nikdy předtím jsme podobný případ neměli."

Polsko chce pokračovat ve stavbě

Polsko v červenci přerušilo stavební práce na dálnici Via Baltika, které má zemi spojit s Pobaltím a Finskem, ale od srpna chce práce obnovit. Sedmnáct, podle jiných údajů ale až 40 kilometrů dlouhý obchvat města Augustow má vést přímo rezervací, která patří do evropského systému chráněných území Natura 2000 a je domovem vzácných rostlin a zvířat.

V údolí řeky Rospudy jsou rašeliniště a žijí tam ohrožené druhy ptáků. Podle britské Královské společnosti pro ochranu ptáků by výstavba ohrozila nejen hájemství rysů a vlků, ale také nejdůležitější unijní populace dvou celosvětově ohrožených druhů - orla volavého a rákosníka ostřicového.

Polsko se brání, že dálnici umístí na piloty a zdůrazňuje, že situace v Augustowě je katastrofální, denně tam oběma směry projede 4500 kamiónů oběma směry.

Anketa

Souhlasíte s výstavbou dálnic přes chráněná území?
Ano
26,4 %
Ne
73,6 %
Celkem hlasovalo 875 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám