Hlavní obsah

Britské tajné služby mě zradily, tvrdí muž z Guantánama

Novinky, rei, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Iráčan Bisher al-Rawi, který žil od dětství ve Velké Británii a jenž byl po čtyři roky zadržován v americké věznici Guantánamo na Kubě, tvrdí, že byl informátorem britské tajné služby MI5. Ta jej měla i přesto později označit za extremistu a předat americkým protějškům ze CIA. Rawi to řekl v rozhovoru pro britskou televizi Channel 4, který bude vysílán v pondělí večer.

Článek

"Začal jsem (s MI5) spolupracovat v dobré vůli a myslím, že to, co mi udělali, je velmi špatné. Ať si z toho lidé vyvodí vlastní závěr. Má zkušenost byla od začátku do konce špatná," říká Rawi, který byl prostředníkem mezi britskými zpravodajci a Abú Katadou. Tento radikální islámský duchovní, napojený na síť al-Kajda, byl duchovním mentorem Muhammada Atty, jenž byl vůdcem únosců letadel útočících v USA 11. září 2001.

Rawi tvrdí, že napomohl k zadržení Katady v říjnu 2002 poté, co Britům úspěšně po deset měsíců unikal. Když pak ale Rawi odletěl do Gambie, MI5 měla informovat telegramem CIA, že je extremista. Američané jej zatkli a drželi v Africe několik týdnů, než ho přestěhovali do vězení v Afghánistánu, kde mu měli odpírat stravu a mučit jej. V březnu 2003 byl tajným letem přepraven do věznice Guantánamo.

Tam jej podle Rawiho slov navštěvovali i agenti MI5, které znal pod jmény Alex, Matthew a Martin. Při jedné z návštěv mu slíbili, že se budou zasazovat o jeho propuštění. Když je pak ale chtěl před americkým vojenským soudem povolat jako svědky, nebyli k dispozici.

Rawiho propustili v březnu, vrátil se do Anglie

Rawi byl nakonec propuštěn letos v březnu a vrátil se k rodině do britského hrabství Surrey poté, co se za něj zaručily britské úřady. Londýn však odmítl žádat také o návrat Rawiho přítele Jamila el-Banny, který byl v roce 2002 zatčen s ním. Britská vláda argumentuje tím, že Banna není britským občanem, ačkoliv se jeho děti narodily a žijí v Londýně. 

Postup MI5 v případu Bishera al-Rawiho kritizovala minulý týden bezpečnostní komise britského parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám