Hlavní obsah

Brown se chystá na první návštěvu Bushe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Nový britský premiér Gordon Brown přijede v neděli na svou první návštěvu USA ve funkci. V sídle amerického prezidenta Camp Davidu povečeří s Georgem W. Bushem. Očekává se, že oba politici se budou vzájemně přesvědčovat o tom, že jejich dobré vztahy trvají, ačkoliv Brown není Bushovi tak nakloněn jako jeho přechůdce Tony Blair.

Článek

Podle náměstka ministra zahraničí Mallocha Browna nebudou obě země tak úzce spojeny především v otázkách zahraniční politiky.

Premiér chce podle pozorovatelů podobné výpady svou návštěvou otupit. Současně se ale bude snažit dát Bushovi najevo, že podpora Británie, především válce v Iráku, už nebude tak bezhlavá jako dosud.

Brown s Bushem by měli jednat o celé škále témat od vývoje v Iráku a Afghánistánu po globální oteplování. "Je nám jasné, že žádný z problémů lidstva nejde řešit bez účasti Spojených států," řekl před návštěvou Brown.

Browna v USA bude provázet i ministr zahraničí David Miliband, který bude jednat se svou americkou kolegyní Condoleezzou Riceovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám