Hlavní obsah

Při leteckých neštěstích v Rusku zemřelo 12 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

V Rusku zemřelo během víkendu při leteckých neštěstích 12 lidí. Sedm zahynulo v neděli ráno při pádu nákladního vojenského letounu u Moskvy. Dalších pět životů si vyžádala nehodu vrtulníku, který se zřítil v sobotu na Urale.

Článek

Dopravní letoun typu An-12 havaroval v neděli za úsvitu krátce po startu na moskevském letišti Domodědovo. Stroj se zřítil čtyři kilometry od startovací dráhy do lesnatého porostu, explodoval a začal hořet. Osm lidí, tři cestující a členové posádky. Letadlo mělo plné palivové nádrže, s devítitunovým  nákladem směřovalo do sibiřského města Bratsk.

Po nehodě zcela shořelo. Práci hasičů a záchranářů komplikuje hustá mlha a mrholení.

V sobotu večer havaroval na Urale vrtulník s pěti osobami na palubě. Dvě z toho byly děti.

Stroj po startu narazil do elektrického vedení a zřítil se do vodní nádrže.

Přetěžování bylo v minulosti v Rusku příčinou řady nehod nákladních letounů. Odborníci na letectví říkají, že dopravci často falšují doklady, aby mohli na palubu letadla dostat více nákladu.

Rusko a další republiky bývalého Sovětského svazu měly loni nejhorší statistiky týkající se bezpečnosti v letecké dopravě. Nehody se tam podle Mezinárodní asociace letecké dopravy (IATA) stávaly 13krát častěji, než je průměr.

Odborníci příčiny tohoto neradostného stavu spatřují ve špatném výcviku pilotů, nedostatečné kontrole ze strany státních orgánů a snaze létat s co nejnižšími náklady na úkor bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám