Hlavní obsah

Po Slovenském ráji zachvátil oheň i Poráčskou dolinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Požár ve Slovenském ráji, který vypukl na kopci Koč v neděli a posléze se vymknul kontrole hasičů, se přestal šířit. Hasičům se podařilo ve středu dostat k vodovodnímu potrubí. Výrazně se však rozšířil požár v Poráčské dolině na východním Slovensku.

Článek

"Hasiči kvůli silnému větru nemohli dnes používat vrtulníky s vaky na vodu, ale podařilo se jim k požáru dostat k vodovodnímu potrubí," řekl velitel zásahu Ondrej Šproch.

Podle něj je natažené potrubí, které dopravuje vodu skoro až k požáru. Nedokázal však odhadnout, kdy by hasiči mohli požár zcela uhasit. Na místě zasahuje padesátka hasičů. Přímo v terénu hasiči okopávají půdu, aby zabránili rozšíření požáru.

Ještě ve středu ráno se požár vymkl kontrole a rozšířil se na deset hektarů. Hasiči se snažili zabránit tomu, aby oheň pronikl do rokle Sokol, kde je zcela nepřístupný terén. Podle prvních odhadů způsobil požár škody na tři milióny slovenských korun. [celá zpráva]

V Poráčské dolině hoří osm hektarů

Během noci se ale rozšířil požár, který vypukl v úterý v Poráčské dolině v národní přírodní rezervaci Červené skály, která leží také na východním Slovensku.

"Oheň se rozšířil už na osm hektarů," řekl dispečer hasičů ve Spišské Nové Vsi Ivan Krkošla. I v této oblasti fouká silný vítr, takže nelze nasadit helikoptéry, a podobně jako v Slovenském ráji, i tady hasiče ohrožují padající kameny.

Hasiči kvůli větru postrádají pomoc vrtulníků, které často bývají jedinou možností při hašení v nepřístupných terénech, kam jinak nelze dopravit vodu, techniku ani samotné hasiče. Ve Slovenském ráji piloti v posledních dnech provedli desítky náletů na plameny, které bombardovali tisíci litrů vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Slovenském ráji hoří už deset hektarů lesa

Lesní požár v Národním parku Slovenský ráj na vrchu Koč se rozšířil už na deset hektarů a ani ve středu ráno nebyl pod kontrolou. Hasiči se snaží jen zabránit...

Výběr článků

Načítám