Hlavní obsah

V Oxfordu se vylila Temže z břehů

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Temže se v noci na středu vylila z břehů v Oxfordu. Evakuováno muselo být na 250 domů, jejich obyvatelé skončili na místním fotbalovém stadiónu. Británie čelí nejhorším povodním na posledních šedesát let, Oxford je zatím největším městem, které je při těchto povodních zaplavené.

Článek

Hladina Temže v Oxfordu, kterou zvedly její přítoky, přitom dosud nekulminovala. Záchranné sbory se celou noc snažily ochránit místní elektrárnu. Dodávky elektřiny zatím přerušeny nebyly, i když jsou hlášeny místní výpadky. Velitel záchranných operací v Oxfordu sdělil, že nebude nutit lidi k evakuaci, někteří totiž odmítli odejít ze svých domovů.

350 000 lidí bude bez vody dva týdny

Zatím nejpostiženějším zůstává hrabství Gloucestershire, kde je nadále bez pitné vody na 350 000 lidí. Armáda jim dopravuje na tři milióny lahví s pitnou vodou. Situace je kritická.  Podle konstábla Tima Braina je možné, že se dodávky pitné vody nepodaří obnovit dříve než za čtrnáct dní. Hladina řeky Severn přitom již klesá.

Povodně si vyžádaly už tři lidské životy. Jeden muž zemřel v zaplaveném sklepě, jedné ženě uvězněné vodou zemřela její předčasně narozená dvojčata. V městě Tewkesbury, které řeka Severn zcela odřízla,  je pohřešován jeden mladík.

NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek s použitím Yahoo Maps

Postiženým už vyjádřila podporu i královna. Vláda přislíbila, že zasaženým oblastem poskytne 24 miliónů liber (přes miliardu korun), k dispozici je už 14 miliónů. Škoda ovšem podle odhadu britských pojišťoven bude činit asi dvě miliardy liber. Místní politici se už obrátili na vládu, aby se s žádostí o pomoc obrátila na Evropskou unii, která má fond solidarity.

Hladiny řek Temže a Severn vystoupily v některých oblastech do stejné výše, jako při katastrofálních záplavách v roce 1947.

Reklama

Související témata:

Související články

Anglie bojuje se záplavami

Přívalové deště vyvolaly v Anglii záplavy, které od pátku postihly statisíce lidí. Nejvíce zasaženo bylo hrabství Gloucestershire na západě Anglie,...

Část Anglie je stále pod vodou

Povodně ve střední a západní Anglii postihly statisíce lidí, bez pitné vody zůstává v úterý 350 000 domů a bez elektrického proudu 50 000, když se podařilo...

Výběr článků

Načítám