Hlavní obsah

Slovenská policie připustila, že maďarská studentka byla zbita

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenský policejní prezident připustil, že studentku maďarské národnosti Hedvigu Malinovou (23) loni zbili. "My jsme netvrdili, že ji nikdo nezbil. My tvrdíme, že skutek se nestal tak, jak ho ona opisuje," uvedl Ján Packa v úterý v rozhovoru pro server aktualne.sk

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hedviga Malinová

Článek

Právní zástupce studentky Roman Kvasnica prohlásil, že Packa by měl okamžitě podat trestní oznámení na vyšetřovatele, který v září 2006 ve věci zastavil trestní řízení. Policie případ uzavřela s tím, že se vůbec nestal. [celá zpráva] Malinová však nadále tvrdí, že ji 25. srpna 2006 přepadli na ulici v Nitře. Tvrdí, že ji napadli slovenští nacionalisté za to, že mluvila maďarsky. Na oblečení ji napsali "Maďaři za Dunaj".

I další právníci ale upozorňují, že šetření nelze zastavit jen proto, že se skutek nestal tak, jej Malinová popisuje. Lucia Gazareková z Katedry trestního práva Univerzity Komenského v Bratislavě sdělila, že při jakékoli podezření na spáchání trestného činu, musí police pokračovat v šetření a případně trestný čin překvalifikovat. 

Do případu může zasáhnout generální prokurátor Dobroslav Trnka, zatím to však učinit nehodlá.

Případ vyvolal napětí ve slovensko - maďarských vztazích. Předseda zahraničního výboru maďarského parlamentu Zsolt Németh v úterý označil Packova slova za jasné přiznání, že případ se stal. "Žádáme proces, do něhož nebude zasahovat politika. Považujeme za nehorázné, že Slovensko připravuje vykonstruovaný proces, který má sloužit zájmům politické moci," uvedl.

Vyšetřování případu bylo loni zastaveno a Malinová byla policií obviněna z křivé výpovědi a křivé přísahy, protože si údajně útok vymyslela. [celá zpráva] V případě odsouzení jí hrozí tři až pět let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám