Hlavní obsah

Libye: peníze na odškodnění dala EU, včetně ČR

TRIPOLIS

Peníze na odškodnění rodin nakažených dětí pocházejí od několika evropských států, včetně ČR a Slovenska. Řekl to libyjský ministr zahraničí Abdar Rahmán Muhammad Šalgham. EU tuto informaci zatím nekomentovala, v minulosti ji popírala.

Článek

Agentura Reuters s odvoláním na Libyjce důvěrně obeznámené s průběhem vyjednávání uvedla, že peníze se do Mezinárodního bengházíjského fondu dostaly půjčkou od Libyjského rozvojového fondu. To nepřímo potvrdil i Šalgham a zároveň dodal, že pocházejí z Evropy.

"Všechny peníze, které rozvojový fond zaplatil, se vrátily od skupiny evropských zemí - mimo jiných z České republiky, Slovenska, Bulharska, Francie," uvedl  Šalgham.

Šest zdravotníků, pět bulharských sester a palestinský lékař, byli původně v Libyi odsouzeni k trestu smrti za nakažení stovek dětí virem HIV při transfúzích. Minulý týden byl trest zmírněn na doživotí. Šestice v úterý ráno přiletěla do Bulharska si trest odpykat, bulharský prezident jim ihned udělil milost. [celá zpráva]

Důvodem ke zmírnění trestu bylo pro Libyi i to, že rodiny dětí dostaly na odškodném celkem asi 460 miliónů dolarů.

EU: peníze byly z Kadáfího nadace

Česká vláda se k myšlence pomoci zdravotníkům odpuštěním části libyjského dluhu tehdy postavila zdrženlivě. Naopak Slovensko oznámilo, že je ochotné se na odškodnění podílet.

Objevila se ale otázka, co nyní bude s penězi, které měla Libye na zvláštních účtech a které byly určeny na splácení dluhů právě vůči ČR, Bulharsku nebo Slovensku.

Evropská komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová však tvrdí, že peníze nepocházejí z peněz určených na splácení dluhu, ale z Kaddáfího nadace. "Unie se na kompenzacích nepodílela, je to zásah Kaddáfího nadace," prohlásila den po vyplacení odškodného.

Reklama

Související témata:

Související články

Profily zdravotníků vězněných v Libyi

V roce 1998 bylo v Libyi zatčeno pět bulharských sester a jeden palestinský lékař. Libye je obvinila, že více než 400 dětí záměrně podali v nemocnici...

Výběr článků

Načítám