Hlavní obsah

Léto z pohledu kosmické družice

Právo, Boris Valníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální oteplování vnáší do letního cestování řadu nových situací, naštěstí ale prostředky kosmického výzkumu dovolují získat informace, které se v minulosti daly opatřit jen obtížně. Evropská družice Envisat trvale sleduje řadu jevů na Zemi a v její atmosféře a dovoluje denní přehled podmínek, jež je třeba respektovat i při cestách do vzdálených končin.

Článek

Není přitom rozhodující už jen stav počasí a jeho předpověď, ale i například množství ozónu, které je ovlivněno množstvím ultrafialového záření, dopadajícího na Zemi.

Při pohledu na mapu například ze 16. července vidíme, že nejsilnější vrstva ozónu s více než 400 Dobsonovými jednotkami je nad Tichým oceánem západně od Jižní Ameriky. Nad Evropou a Středozemím jsou poměry téměř normální, nad normálem (320 DU) je množství ozónu nad Anglií a nad Atlantikem v oblasti Kanárských ostrovů a Azor. Toto rozdělení se přes dílčí výkyvy udrží asi až do září, takže podle toho se můžeme vybavit mazáním proti UV záření - do Británie a na Kanáry stačí o něco slabší, do Středozemí raději silnější.

Nejchladnější je francouzské pobřeží

Zajímavá je i teplotní mapa Středozemního moře, jež se "ohřívá" od východu k západu. Nejteplejší voda (30°) je u pobřeží Turecka, na severu Egejského moře u Řecka, pak u pobřeží Tuniska a v okolí Malty, s výjimkou úzké oblasti u jižního pobřeží Sicílie. Nejchladněji je kupodivu pobřeží francouzské Provence na západ od Marseille.

:. Družicový snímek teploty východního Středomoří. Pro pohled na celé Středozemní moře klikněte na obráze. Foto: ESA/Envisat.

Reklama

Výběr článků

Načítám