Hlavní obsah

EU spokojena s vítězstvím Erdogana v tureckých volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězství turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) premiéra Recepa Tayyipa Erdogana v nedělních předčasných parlamentních volbách ocenila Evropská unie. Erdogan oznámil, že bude pokračovat v reformách, v rozvoji ekonomiky a připravovat zemi na vstup do EU. Dodal, že bude ctít sekulární charakter Turecka.

Článek

Předseda Evropské komise José Barroso zdůraznil, že Erdoganovo vítězství "přichází v době, která je pro Turecko velmi významná, protože země kráčí po cestě k politickým a ekonomickým reformám". Barroso také ocenil "mimořádnou osobní oddanost ", s níž Erdogan vede svou zemi k EU.

Švédský ministr zahraničí Carl Bildt vyjádřil přesvědčení, že vítězství AKP přivede Turecko výrazně blíž k Evropské unii. Ocenil "mimořádně silný mandát", kterým turečtí voliči vybavili Erdogana, a dal najevo očekávání, že nová vláda využije této možnosti k prohloubení proevropských reforem. AKP dostala více hlasů než v roce 2003, ovšem obsadí méně křesel, jen 342, přičemž dosud jich měla 363.

Erdoganovo znovuzvolení přivítal i evropský komisař pro bezpečnost Franco Frattini, který ocenil, že vláda tohoto tureckého předáka "už dovedla Turecko do blízkosti Evropy jak politicky, tak ekonomicky". Nyní je však nezbytné posílit v zemi lidská práva, dodal.

Armáda varuje

Armáda, jako jedna ze složek kladoucích důraz na sekulární charakter země, vyjádřila rozčarování z výsledků voleb, ale sdělila, že je bude respektovat. Ještě před hlasováním upozornila, že v případě ohrožení sekulárního charakteru Turecka zasáhne.

Strana AKP má náboženské kořeny a když se před volbami obracela na věřící voliče, prohloubilo to strach zastánců sekulárního moderního Turecka, které vzniklo v roce 1923. Zastánci sekularismu také vyvolali v zemi politickou krizi, která skončila předčasnými volbami, protože demonstrovali proti tomu, aby hluboce věřící ministr zahraničí Abdullah Gül kandidoval na prezidenta. [celá zpráva]

Sekulární Lidová republikánská strana (CHP) získala 20,8 procenta hlasů a obsadí 112 křesel, Třetí je se 70 poslanci nacionalistická Strana národní akce (MHP). Nacionalisté přitom dosud nebyli v parlamentu zastoupeni.

K vítězství pomohly AKP především hospodářské úspěchy země. Erdogan také podobně jako nacionalisté vyzýval k tvrdému vojenskému zásahu proti kurským separatistům, kteří mají základny na severu Iráku.  Armáda několikrát zopakovala, že je připravena podniknout i akci na iráckém území, od čehož Ankaru zrazovaly Spojené státy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Turecký soud anuloval volbu prezidenta

Turecký ústavní soud v úterý prohlásil za neplatné páteční první kolo prezidentských voleb, ve kterém v parlamentu neuspěl kandidát proislámské vlády Abdullah...

Výběr článků

Načítám