Hlavní obsah

V rakouských Alpách zemřel český turista

VÍDEŇ

Český turista, který se v sobotu ztratil své skupině při sestupu z hory Schneeberg v Dolních Rakousích, byl v neděli odpoledne nalezen mrtvý. Agentuře APA to sdělil šéf místních záchranářů. Podle předpokladu záchranářů osmašedesátiletý muž při sestupu spadl ze skály.

Článek

Turista se ztratil v sobotu kolem třetí hodiny odpolední. Muž zahájil s turistickou skupinou sestup hory Schneeberg v předhůří Alp, ale do cíle nedošel. Pátralo po něm 110 záchranářů a vrtulník.

Dcera pohřešovaného, která s otcem byla, ale již se vrátila do Čech, přijela v neděli z Brna na hraniční přechod Mikulov-Drasenhofen, kde ji vyzvedl vrtulník rakouské záchranné služby a přepravil do oblasti Schneebergu. Tam měla záchranářům ukázat, ve kterých místech viděla otce naposledy.

Nedlouho poté bylo tělo českého turisty nalezeno pod jednou skalní stěnou. Záchranáři předpokládají, že se muž při sestupu zřítil ze skály.

Skupina sestupovala po severní straně hory, muž se údajně za ní zpožďoval, až byl ztracen z dohledu.

Hora Schneeberg, vysoká 2076 metrů, je oblíbeným výletním místem Vídeňanů (Vídeň je vzdálená asijen 90 km) i ostatních Rakušanů žijících v okolí. Své jméno (Sněžná hora) dostala podle sněhu, který se v jejích vrcholových partiích často udrží i hluboko do léta.

Na vrchol s kaplí vede ještě z dob monarchie ozubnicová úzkokolejná železnice s otevřenými vagonky, která je však tak oblíbená, že zvláště pro víkendy je třeba si na ni rezervovat místenky dlouho dopředu. Protože jízdné není nijak levné, mnoho turistů si koupí jen jízdu nahoru a dolů sestupuje pěšky.

Případy českých turistů, kteří letos zahynuli v zahraničí
11. února - Na severu Slovenska v oblasti vrchu Vežká Rača na Kysucích zemřel třiatřicetiletý český turista z Prahy, který přespával v horách ve stanu spolu s dalšími pěti kolegy. Příčinou smrti bylo patrně srdeční selhání.
16. února - Během hřebenové túry v Západních Tatrách se utrhl sněhový převis pod jedenadvacetiletým českým horolezcem, který se zřítil do hloubky několika desítek metrů. Pád nepřežil.
15. března - V rakouském lyžařském středisku Annaberg v Salcbursku zahynul šestadvacetiletý český lyžař z Prahy, který při jízdě spadl do prostoru mimo upravenou sjezdovku a narazil hlavou na kámen. Byl na místě mrtev.
7. dubna - Český vysokohorský turista zemřel v Horních Rakousech poblíž městečka Hallstatt. Třicetiletého muže na cestě k horské chatě Simonyhütte zřejmě postihl srdeční infarkt.
14. dubna - Jeden Čech zemřel a jedna Češka utrpěla těžké zranění při dopravní nehodě na dálnici A4 u města Legnica na jihu Polska.
15. dubna - Český alpinista (28) přišel o život v rakouských Korutanech při výstupu v oblasti hory Grossglockner poté, co mu prasklo jistící lano.
19. května - Oznámeno, že před pár dny zemřel při výstupu na nejvyšší vrchol světa Mount Everest český horolezec, který byl jediným Čechem v mezinárodní expedici.
8. června - Při pokusu doplavat z pevniny na chorvatský poloostrov Pelješac se utopil dvaačtyřicetiletý český turista.
12. června - Ve Vysokých Tatrách zahynul třicetiletý český turista poté, co uklouzl při výstupu na Lomnický štít a padal zhruba sto metrů. Podle mluvčího letecké záchranné služby skupina čtyř mladíků vystupovala na horu bez průvodce a v době uzávěry vysokohorských chodníků.
16. června - Při vážné dopravní nehodě, která se stala u tunelu svatého Roka v Chorvatsku, zahynul jedenačtyřicetiletý český turista. Jeho manželka a tři děti byly hospitalizovány.
22. července - Na svazích hory Schneeberg v předhůří rakouských Alp bylo nalezeno tělo osmašedesátiletého českého turisty, který se v sobotu ztratil při sestupu své skupině. Muž zřejmě spadl ze skály.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám